Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Beweging en vitaliteit
    Rate this post

    In de haptonomie is er ook sprake van beweging en vitaliteit. Het is een andere beweging dan die we bedoelen in de sport en het dagelijks leven. Het is een beweging naar de omgeving toe, of een beweging in jezelf. Dit noemen we wel de ‘vitale beweging’. De vitale beweging is de
    eigen beweging van een persoon in relatie
    tot de omgeving.

    Je kunt twee richtingen onderscheiden:
    – de beweging naar buiten: hoe presenteer je je naar de buitenwereld
    – de beweging naar binnen: hoe luister je naar je eigen lijf?

    Over het algemeen kun je stellen dat, als er sprake is van balans tussen deze twee bewegingen, je stevig in je schoenen staat. Je voelt goed wat je wilt en je staat daarmee stevig in het leven. Je bent in staat om de problemen die je tegenkomt op te lossen. Of als ze niet oplosbaar zijn, ze een plek te geven, zodat je vitaal in het leven kunt blijven staan. Je kunt je verder ontwikkelen.

    Luisteren naar je lichaam
    Maar niet altijd is er deze balans. Je ervaart dat je niet zo stevig in het leven staat als je eigenlijk zou willen. Je voelt dat je zo omvergeblazen kunt worden. Problemen blijven in je hoofd zitten, je blijft malen en dat uit zich in allerlei ongemakken, zoals hoofdpijn, buikpijn, druk op de borst enzovoort. Haptotherapie zou je dan kunnen helpen om meer naar je lichaam te leren luisteren; te laten voelen wat je nodig hebt.

    Levenskracht
    Volgens de haptonomie heb je voor een gezonde, evenwichtige zelfontwikkeling bevestiging nodig van je omgeving. Bevestiging door de ander waarbij je jezelf als goed en waardevol ervaart, je geborgen voelt en gedragen weet. Dat geeft je vitaliteit: levenskracht. Met deze levenskracht kun je de problemen weer aan.

    Vitaliteit terugvinden
    De haptotherapeut kan je op weg helpen om die vitaliteit weer terug te vinden. Niet alleen door het gesprek, maar ook affectieve aanraking kun je je als persoon heel voelen. Geraakt worden door de bevestiging dat je mag zijn wie je bent. De haptotherapeut doet dat door middel van een gesprek, maar ook oefeningen om je lichaam beter te leren kennen en door aanraking op een behandelbank. Je kunt dan letterlijk je lichaam voelen en ook voelen hoe je in je lichaam zit. Je zult dan leren om naar jezelf te gaan luisteren, wat jij nodig hebt, wat goed voor jou is. Je zult je steviger voelen, en je laat niet meer over je grenzen heen gaan. Dat maakt je vitaal, levenskrachtig. Je zult je weer soepeler door het leven bewegen; met een glimlach op je gezicht!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply