Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Denk ook aan je kind

  Een echtscheiding is voor de meeste kinderen een enorm ingrijpende gebeurtenis. Het maakt dan nietuit of ouders getrouwd waren of niet. Voor kinderen in deze situatie is het belangrijk dat zij hun verhaal kunnen doen en hun mening kunnen vertellen.

  Vanuit mijn functie als KIES-coach (Kinderen In Echtscheiding Situatie) en Kinder- en Jeugdtherapeut begeleid ik kinderen in dit proces. Want onderzoeken tonen aan dat kinderen vaak nadelige gevolgen ondervinden van een scheiding van hun ouders. Niet alleen op het moment dat ze nog kind zijn, maar ook na een aantal jaren en zelfs tot op latere leeftijd. Het is misschien verleidelijk om uit te leggen wat er allemaal is gebeurd door de schuld van de andere ouder. Maar het kiezen voor een dergelijke destructieve strategie geeft kinderen vaak een negatieve boodschap. Eigenlijk melden ouders op deze manier onbewust dat kinderen partij moeten kiezen. En dat is voor bijna alle kinderen onmogelijk. Wanneer een gezin opsplitst, geeft dit het gevoel dat er druk komt van verschillende partijen. Dit verhoogt de angst, stress en schuldgevoelens bij kinderen, ook wanneer ouders de scheiding voor hun kind(eren) zo goed mogelijk proberen te regelen. Daarom is het zo belangrijk dat in het scheidingsproces ook de kinderen worden gehoord. Zij zijn hier altijd de ‘dupe’ van.

  Aanraken en aangeraakt worden
  Naast praten met je kind(eren) is aanraken ook erg belangrijk. Dit geldt voor alle kinderen, want aanraken en aangeraakt worden is van levensbelang. Voor de gezondheid van lichaam en geest hebben we aanraking net zo hard nodig als gezonde voeding en beweging. Onvoldoende aanraking kan leiden tot onrust, angst, leerproblemen, sociale problemen en een lage immuniteit. In de huidige maatschappij lijkt aanraken steeds meer een taboe te worden. Ouders zijn bijvoorbeeld huiveriger om met hun eigen kinderen in bad te gaan of ze eens lekker af te drogen. Want stel je kind vertelt hierover op school: hoe denken andere mensen daarover? Persoonlijk vind ik dit een teleurstellende ontwikkeling, want voor kinderen is dit juist zo fijn en belangrijk. Daarom bied ik in mijn praktijk een ouder-kind-massageworkshop aan. Tijdens deze workshop leer je echte ‘strijkingen’ en ‘knedingen’ waar je kind ontspannen van wordt.

  De workshop duurt 1,5 uur en wordt één op één gegeven. Dat betekent dat er geen andere deelnemers zijn gedurende de workshop; alleen jij en je kind. Je leert rug, hoofd, handen en voeten te masseren en krijgt na afloop een reader mee met daarin alle geleerde ‘strijkingen’ en ‘knedingen’.
  Meer informatie over deze workshop kun je vinden op mijn website www.buitengewoonjij.nl.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply