4/4 - (1 stemmen)
 • Doet wandelen pijn, dan geeft de podoloog advies
  4/4 - (1 stemmen)

  Trek die wandelschoenen maar aan! Je ademt de buitenlucht in en laat de koele winterwind die waait je omarmen. Door de prachtige natuur of om de stad op een andere manier te ontdekken maak je je hoofd leeg en werk je aan jezelf. Met stevige stappers trotseer jij je tocht.

  Wandelen is goed voor je gezondheid. Zo is een halfuur wandelen elke dag al voldoende om aan je gezondheid te werken. Bovendien is het een ontzettend goede manier om voor je mentale gezondheid te zorgen. Je kunt je hoofd even helemaal leegmaken en met een frisse blik weer verder.

  Blessurevrij wandelen
  Ben je gestart met wandelen of ben je meer gaan wandelen dan je voorheen gewend was? Het is goed om het wandelen rustig op te bouwen. Want ook al voelt het niet zo, je bent toch aan het sporten. En dit kan overbelasting, of erger, blessures als gevolg hebben. Ik zie dit vaak terug in de praktijk.

  Oorzaken van klachten bij het wandelen
  Waarom kan je vriendin zó 20 kilometer zonder klachten lopen en voel jij je voeten en knieën al na een paar kilometer? Dit is van verschillende factoren afhankelijk. De voetstand is daar een heel belangrijk aspect in. En ook is het belangrijk om het lopen langzaam op te bouwen, zodat je je spieren kunt trainen om steeds langere afstanden te lopen. Lukt het opbouwen niet goed omdat je al snel klachten krijgt en je erin belemmerd wordt om langere afstanden te lopen? Dan is het goed om een afspraak bij mij in de praktijk te maken, zodat we samen naar de oorzaak kunnen kijken.

  Beginnende klachten kunnen zijn:
  – Aanhoudende vermoeidheid in de voeten
  – Branderig of zeurend gevoel in de voeten
  – Zere schenen na het wandelen
  – Dove tenen of tintelend gevoel
  – Stijfheid die lang aanblijft houden
  – Gevoel van spierpijn dat langer dan 2 dagen aanhoudt

  Ook is het goed om ter preventie langs te komen voordat je gaat beginnen met wandelen. We kunnen dan samen kijken wat nodig is om een goede start te maken met wandelen.

  Welke klachten komen veel voor?
  Met wandelen gebruik je veel meer dan alleen maar je voeten. Je gebruikt je hele lichaam. Er zijn verschillende spiergroepen aan het werk. Gaat er ergens iets niet helemaal goed in je afwikkeling, dan kun je een blessure of overbelasting ontwikkelen. Kniepijn, scheenbeenvliesontsteking, peesplaatklachten, maar ook pijn in de rug tijdens wandelen is een veelgehoorde klacht bij mij in de praktijk. Goede schoenen en soms daarbij steunzolen, speciaal op maat gemaakt voor in de wandelschoenen, kunnen je helpen om zonder klachten langere afstanden te lopen.

  Waarom een wandelschoen?
  Als je een stuk gaat lopen, kun je dit beter niet op je ‘normale’ schoenen doen. Kies voor een wandelschoen of goede sportschoen. De voeten krijgen het zwaar te verduren tijdens al die kilometers en daarom is een goede schoen zeer belangrijk. Deze geeft je stabiliteit.

  Steunzolen met demping
  In een wandelschoen of sportschoen maken we speciale sportzolen. Deze zolen passen goed in de schoen en vullen de schoen helemaal op tot aan de neus. Vaak heeft de leest van een wandelschoen een bredere neus, maar hier passen we de zolen op aan. Ook is een wandelschoen vaak een maat groter dan je ‘normale’ schoen. Daarnaast is het belangrijk bij het wandelen dat je goede demping hebt. In de zolen die ik voor je wandelschoenen maak, neem ik dit mee. Ook komt er een dekje op dat stroef is. Zo schuif je niet in je schoenen en heb je minder kans op blaren.

  Tips voor het wandelen
  – Koop een goede wandelschoen en loop deze eerst in.
  – Bouw je wandelafstanden op. Wanneer je niet gewend bent om te wandelen en dan heel ver gaat wandelen, is de kans op een blessure veel groter.
  – Wandelsokken voeren transpiratievocht af en dit voorkomt blaren.

  Vraag aan de specialist
  Als ik naast mijn voetklachten ook last heb van mijn knieën of rug, kan daar ook naar gekeken worden?
  ‘Je voeten en de rest van je houding beïnvloeden elkaar direct. Als je meer klachten hebt die ontstaan zijn bij het wandelen, licht de podoloog hier dan altijd over in. Je kunt het beste langskomen voor je klachten om verdere problemen te voorkomen!’

  Expert
  Als gediplomeerd registerpodoloog behandelt Miranda den Hengst klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug die komen door de stand van je voeten. Voor haar advies en diensten heb je geen verwijzing van een huisarts nodig.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply