
Onbezorgd in een appel bijten; het is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Helaas is niet iedereen gezegend met een gezond en gaaf gebit en daarom is het fijn dat je ontbrekende elementen kunt vervangen door een deel- of volledige prothese. Een deelprothese heeft vaak genoeg steun aan (het restant van) je eigen gebit, maar een volledige prothese wil na verloop van tijd nog wel eens los gaan zitten. Met alle gevolgen van dien. Tja, en bijt dan nog maar eens in een appel…
1. Zit je prothese los, dan beoordeelt de tand- protheticus of deze vervangen of aangepast kan worden óf dat het plaatsen van een implantaat nodig is. Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. Zodra je kaak is genezen, kan hier de prothese op worden geklikt en zit je prothese stevig vast. Wanneer de tandprotheticus vindt dat je een implantaat nodig hebt, word je doorverwezen naar de implantoloog.
2. De implantoloog maakt met jou een afspraak voor een eerste consult om inzicht te krijgen in jouw gezondheid, medicijngebruik, allergieën en eventuele problemen bij eerdere tandheelkundige behandelingen. Aan de hand van het onderzoek en een röntgenfoto wordt een behandelplan gemaakt dat vervolgens met jou wordt besproken. Als je zorgverzekeraar de implantaatvergoeding vergoedt, worden de implantaten, onder plaatselijke verdoving, geplaatst.
3. Zo’n drie maanden na het plaatsen van de implantaten wordt je weer verwacht bij de implantoloog om de ingroei van het implantaat en de genezing van je kaak te controleren. De afdekschroeven die op de implantaten zitten, worden vervangen door drukknopen waarop het klikgebit, dat door de tandprotheticus is gemaakt, bevestigd kan worden.
4. Er volgen verschillende afspraken bij de tandprotheticus om een nieuwe prothese, het zogenaamde ‘klikgebit’ aan te meten of je bestaande gebitsprothese aan te passen.
5. Een goede hygiëne van je mond en het klikgebit is erg belangrijk voor het behoud van de implantaten. Tijdens een poetsinstructie leer je hoe je de overgangen van de implantaten naar het tandvlees het best schoon kunt houden en welke hulpmiddelen je hiervoor kunt gebruiken. Je blijft onder controle bij zowel de tandprotheticus als de implantoloog.
Leave a reply →Wist je dat …
… een loszittende onderprothese een van de meest voorkomende klachten is bij dragers van een volledige prothese?
… een implantaat meestal van titanium is gemaakt omdat dit materiaal niet door het lichaam wordt afgestoten?
… implantaten zelden in de bovenkaak worden geplaatst maar in de onderkaak daarentegen veelvuldig voorkomen?
… roken en overmatig alcoholgebruik een nadelige invloed hebben op het succes van het implantaat?
… je met een klikgebit weer onbezorgd in een appel kunt bijten?
Reageer op dit artikel