Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een nieuw einde aan je verhaal
    Rate this post

    Of het nu Harry Potter, Frozen of Spider-Man is, welk kind houdt er niet van een mooi verhaal? Als kind kun je jezelf helemaal in een verhaal verliezen. Soms stelde je jezelf misschien wel voor dat je er zelf de hoofdrol in speelde, omdat je jezelf in hem of haar herkende. En als Spider-Man problemen in de wereld kan oplossen, dan kan jij het ook!

    Kinderen beleven de wereld op een hele eigen manier. Als kind maak je leuke dingen mee waar je zelf verhalen over zou kunnen vertellen, maar loop je soms ook tegen problemen aan. Je kunt je bijvoorbeeld niet concentreren op school of je bent steeds meer aan het stotteren. Soms komen de problemen ’s nachts: een kind dat vaak in zijn bed plast, een kind dat vaak nachtmerries heeft. Als kind – en vaak ook als ouder van het kind – weet je alleen nog niet zo goed hoe je deze problemen aan kunt pakken. Is hier dan geen verhaal over geschreven?

    Het magische denken
    Erica Koers, van Regie op Koers, maakt gebruik van kinderhypnose bij het oplossen van problemen bij kinderen. Kinderhypnose klinkt misschien wat heftig, maar het is eigenlijk heel simpel. Hypnose is eigenlijk een staat van volledige ontspanning. Kinderen kunnen deze staat van hypnose snel bereiken, vertelt Erica. ‘Dit komt door hun bijna magische denken. Zij nemen alles zo in zich op en kunnen zichzelf helemaal in een verhaal verliezen.’ Verhalen vormen daarom een belangrijk deel van haar werk. Voor ieder kind kruipt zij opnieuw in de pen, waarmee ze heldinnen, draken, feeën en heksen tevoorschijn tovert.

    Een speciaal verhaal
    Erica kreeg bijvoorbeeld een vrouw op bezoek wiens dochter hoogsensitief is en in de put zat. Haar beste vriendinnetje stond op het punt om te verhuizen en haar vertrouwde wereld stortte langzaam in. In plaats van dat zij haar beste vriendinnetje elke dag op school zou zien en met haar zou kunnen spelen, moesten ze afscheid nemen. Het meisje was ontzettend verdrietig en trok zich helemaal terug. De eerste avond luisterde ze het verhaal dat ingesproken is op een MP3 zelf af. De dag erop mocht haar moeder meeluisteren. Haar moeder ging bij haar op bed zitten en samen luisterden ze het verhaal af, een verhaal dat Erica speciaal voor hen had geschreven. Het gesprek kwam op gang. Het verdriet kreeg een plekje.

    Het toverbrouwsel
    Heksje Boemtida was namelijk net als het meisje. Boemtida’s eigen vriendin Feline ging ook verhuizen, tot haar grote verdriet. Het heksje wilde de herinneringen aan haar vriendinnetje altijd bewaren, dus ze maakte samen met Feline een toverdrankje. Ze vulden deze regenboogdrank met hun herinneringen. Ze dronken het allebei en de drank vulde hun hele lichaam. Iedere keer als Boemtida haar duim en wijsvinger daarna samenbracht, kon ze de herinneringen aan haar tijd met Feline weer ophalen. En dat werkt misschien ook wel bij het meisje wiens vriendinnetje ook ging verhuizen. Probeer het maar! Het hele verhaal is te lezen op de website van Erica.

    Zelf de leiding nemen
    Dit is een van de vele verhalen die Erica Koers van Regie op Koers heeft geschreven voor de ouders en kinderen die bij haar aanklopten. Het verhaal is onderdeel van de manier waarop zij contact wil maken met kinderen, zodat zij over hun probleem kunnen praten. ‘Een verhaal lokt vaak uit dat kinderen zelf meer gaan vertellen aan hun ouders, omdat ze zich begrepen voelen. Wat ik belangrijk vind, is dat het kind zelf hierin leidend is. Kinderen hoeven alleen te vertellen wat zij zelf kwijt willen en kunnen zo het vertrouwen krijgen dat wat zij vertellen ook belangrijk is.’

    Het topje van de ijsberg
    Toch begint kinderhypnose vaak niet bij de kinderen, maar bij de ouders. ‘We denken wel eens dat kinderen vooral DNA doorkrijgen van hun ouders, maar kinderen krijgen veel meer van hun ouders mee’, vertelt Erica. Ervaringen, gebeurtenissen, gevoelens: alles speelt namelijk mee. Ook hierbij gebruikt zij hypnose. ‘Bij volwassenen moet je het bewuste denken eerst even uitzetten. Dat bewuste denken is maar het topje van de ijsberg: ongeveer 5% van je denken is bewust. Met hypnose kun je juist het andere deel aanspreken.’ In dat deel liggen de oplossingen al voor je klaar, vertelt ze. Je moet alleen even weten waar je moet kijken. ‘Als ik bij ouders problemen oplos, valt daarna ook vaak voor kinderen de druk weg en kunnen zij opgroeien op hun eigen manier zonder deze beperkingen.’

    De MatriXmethode
    Erica geeft naast hypnotherapie ook coaching met de MatriXmethode. Hiermee kun je ruimte in je hoofd creëren, (lichte) trauma’s leren verwerken en spanning uit je leven halen. De MatriXmethode bestaat voornamelijk uit het stellen van open vragen. ‘Het gaat heel erg uit van je eigen ervaring. Er is bij trauma, spanning of zorgen altijd iets wat je triggert en waar je aandacht heen gaat. Door de vragen zorgen we dat de overheersende invloed hiervan blijvend verdwijnt.’ De methode is erg visueel, waarbij je gebeurtenissen uit het verleden die zijn gebeurd of mogelijk in de toekomst gaan gebeuren in je hoofd voorstelt. Iedereen maakt zijn eigen oplossing. Een grote spanning kun je bijvoorbeeld uitwissen van het krijtbord, of zelfs in de vulkaan gooien. Je probleem alleen even in de prullenbak gooien is niet genoeg, zegt Erica, ‘Want wat als iemand anders het er dan weer uit pakt?’

    Workshops bij Erica

    Zelfhypnose
    Wist je dat je jezelf kunt hypnotiseren? Je leert bij een workshop zelfhypnose hoe je in en uit een milde hypnose kunt komen om je eigen gedachtes te analyseren. Hiermee leer je nare gevoelens te veranderen en fijne gevoelens te vergroten en kun je aan de slag met jezelf om van jezelf een betere versie te maken. Ook komt in deze workshop naar voren hoe je jouw kind kunt helpen met kleine problemen, voor ze uitgroeien tot een groter probleem.

    Hoofd op orde
    Is jouw hoofd een grote bult gedachtes die blijven malen, of zit alles netjes in lades geordend? In deze workshop, geschikt voor zowel volwassenen als kinderen, staat het oplossen van leerproblemen en volle hoofden centraal. Op school en ook later leren we van alles, maar niemand leert je hoe je dat moet doen. In deze workshop ga je met Erica aan de slag om je eigen methode te ontwikkelen die voor jou goed werkt zodat jij je informatie altijd terug kunt vinden en rust en ruimte in je hoofd hebt.

    Alle ballen in de lucht
    Soms is je hoofd gewoon even helemaal vol. Je jongleert allerlei balletjes in de lucht en probeert jezelf zo staande te houden. Er hoeft dan maar iets kleins te gebeuren en alle balletjes storten een voor een naar beneden. Wat dan? Bij deze workshop krijg je handvatten om het niet zover te laten komen. Alvast een tipje van de sluier: neem elke dag een momentje voor jezelf om de spanning even je lichaam uit te laten. Op de lange termijn zul je daar veel van merken!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply