Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Emoties, ouderschap en kinderen

  Emoties. Hoe werken die voor jou? En specifiek: hoe werkt het voor jou als ouder wanneer je kind precies die knoppen weet in te drukken waardoor jij boos of verdrietig wordt? Stel je eens voor hoe het zou zijn als je niet meer elke keer automatisch emotioneel wordt. Hoe zou het voor je zijn als je vaker blij en ontspannen kunt omgaan met je kind(eren)?

  Wij mensen zijn gevoelswezens die er een kunst van hebben gemaakt om zo weinig mogelijk te voelen. Veel van onze gevoelens ervaren we als ongemakkelijk, pijnlijk of lastig. Met man en macht proberen we dat wat we niet willen voelen weg te stoppen of te onderdrukken. Maar gevoelens zijn een deel van ons die we niet voor altijd kunnen negeren. Vroeg of laat komen ze naar buiten in de vorm van emoties als boosheid, verdriet of angst. Gevoelens en emoties worden vaak gezien als een en hetzelfde, en door dit onderscheid te maken, ben je een stap dichterbij dat ontspannen ouderschap.

  Kinderen doen kinderdingen, en daarmee raken ze regelmatig gevoelige snaren bij hun ouders. Om vanuit iets anders dan een emotie te reageren, is het van belang om de geraaktheid toe te laten. Gevoelens vormen een zintuig, zoals horen en zien. Ze hebben waardevolle informatie voor je. Zo is het gevoel van boosheid, en niet de emotie van boos worden, een signaal dat er over een grens gegaan is. Als je dit als een signaal ziet, kun je gaan reageren vanuit de informatie in het gevoel. Met volwassenen is het vaak gemakkelijker om er een gesprek over te hebben. Bij kinderen moet je soms simpelweg ‘nee’ zeggen. Je gaat merken dat een ‘nee’ vanuit de helderheid van het gevoel een andere ‘nee’ is dan vanuit een beladen emotie.

  Door je gevoelens toe te laten, en ernaar te luisteren, kom je ook dingen tegen van langer geleden die toen pijn deden. Je hebt ze immers niet voor niets weggestopt! Er is moed en tijd nodig om op een andere manier met gevoelens en emoties om te gaan. Het levert je op dat pijnen van vroeger alsnog verwerkt worden. Het levert je op dat je vanuit je gevoel, vanuit je hart, met je kind(eren) omgaat. Voor het leren luisteren naar gevoelens werkt meditatie ondersteunend. Voor het verwerken van gevoelens in jouw ouderschap kun je bij mij terecht voor coaching en trainingen, of het maandelijkse Vadercafé. Ik kijk ernaar uit om jou te ondersteunen in het ouderschap vanuit gevoel en met plezier!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply