4/4 - (2 stemmen)
 • ‘Het is echt fijn wanneer je je man weer de oude ziet worden’
  4/4 - (2 stemmen)

  ‘Johan was de meest opgewekte en ontspannen persoon die ik kende. Dat waren ook eigenschappen waardoor ik op hem viel. We zijn nu ongeveer acht jaar getrouwd en hebben twee gezonde kinderen. Maar de afgelopen periode veranderde Johan. De man waar ik verliefd op was geworden, die was ik even kwijt’, vertelt Mariska (35) al draaiend aan haar trouwring.

  ‘Het begon toen hij 2 jaar geleden als accountmanager aan de slag ging bij een nieuwe werkgever. Ik was ontzettend trots op hem en hij ging de eerste tijd ook enthousiast aan het werk. Maar het bedrijf kwam in zwaar weer terecht en door personeelstekort kwam er meer en meer druk op Johan te liggen. Hij maakte lange dagen en nam zijn werk steeds vaker mee naar huis. Hij veranderde geleidelijk van opgewekt en ontspannen in gespannen, vermoeid en snel geïrriteerd. Eerst trok ik mij hier niet zoveel van aan. Het was gewoon een reactie, omdat hij het zo druk had. Maar zijn humeur bleef slecht. Het begon ook veel invloed te hebben op ons gezin.’

  Op je hoede
  ‘Wanneer ik ’s avonds de voordeur open hoorde gaan, was ik op mijn hoede. In wat voor bui zou hij zijn? Ik probeerde dan de kinderen rustig te houden, om een explosieve reactie te voorkomen. Ik hield mij groot, maar diep van binnen was ik de wanhoop nabij. Ik vond het moeilijk om hem zo te zien. Zo kende ik Johan niet. Zelfs de kinderen merkten het op. Ze vroegen dan: ‘Is papa nog wel blij?’ Ik wist dat Johan hulp nodig had, maar ik had geen idee hoe ik het bespreekbaar kon maken.’

  Lichamelijke invloed
  ‘Op internet vond ik Wendy. Wat mij aansprak in haar verhaal was de gecombineerde aanpak van lichaam, psyche en gedrag. Ze maakt gebruik van een uitgebreide vragenlijst en de HRV lifestyle analyse: een driedaagse meting van het lichaam tussen inspanning en ontspanning. Ze kan hiermee heel concreet laten zien wat aanhoudende stress doet met je lijf en je geest. Geen vaag verhaal, maar persoonlijke data, waarvan ik wist dat Johan er gevoelig voor zou zijn. En gelukkig stemde hij in om hulp te zoeken bij haar.’

  Wendy vertelt: ‘Uit de vragenlijst en de HRV Lifestyle Analyse kwam duidelijk naar voren dat Johan het grootste gedeelte van de dag ‘aan’ stond. Hij ontspande te weinig, waardoor zijn lichaam niet de kans kreeg om te herstellen van het harde werken dat hij deed. Hij pleegde letterlijk roofbouw op zijn lichaam en zijn geest. Hij was daardoor ernstig vermoeid, overprikkeld, emotioneel, sliep slecht en had moeite met zijn geheugen.’

  Samen aan de slag
  Wendy vertelt verder: ‘Ik ben in gesprek gegaan met Mariska en Johan. Samen hebben we de route naar zijn herstel doorgesproken. Eerst de roofbouw stoppen, fysiek herstellen en de batterij weer opladen. Dat betekent in het begin veel rusten en slapen, maar hoe doe je dat als je een verantwoordelijke baan hebt en een gezin? Hier heb ik Johan geholpen om daar vooral een praktische invulling aan te geven. Daarna doorpakken met het stuk zelfmanagement. Door goede gesprekken te voeren heeft Johan zijn sterke kanten en zijn valkuilen leren kennen. Hij weet nu wat hij moet doen en laten om te zorgen dat hij en zijn gezin nooit meer in deze situatie terechtkomen.’

  Mariska: ‘Johan is nu een aantal maanden verder en ik zie hem weer veranderen in die opgewekte en ontspannen man waar ik zo verliefd op ben geworden. Thuis praten we er ook een stuk opener over. Johan was erg geschrokken over hoe negatief zijn toestand het gezin beïnvloedde en maakt nu bewustere keuzes als het gaat om werken en ontspanning. Ik ben ontzettend blij met de hulp van Wendy. Ze heeft ons zo goed geholpen. Ze was heel fijn om mee te praten, soms ook confronterend, maar altijd betrokken.’

  ‘Met beide benen in het leven staan’
  Wendy Meerhof van Het Hof van Meer Coaching is partner bij CSR, Centrum voor chronische stress en burn-out, en getraind in de bewezen effectieve CSR®-methode.
  Heb je het gevoel dat je altijd maar ‘aan’ staat? Verlang je naar rust en ruimte in je hoofd en wil je je graag energieker, positiever en productiever voelen, neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek.
  Recht door zee, met een gezonde dosis humor en empathie helpt Wendy jou om weer met beide benen in het leven te staan.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply