Rate this post
 • ‘Hij heeft het wandelen weer opgepakt’
  Rate this post

  Hans werkt al sinds zijn 16e in de fabriek. Volgend jaar hoopt hij van zijn pensioen te gaan genieten. De hoop om dan vaker de natuur in te trekken voor een fijne wandeling, zag hij echter vervliegen. In zijn vrije tijd hield de pijn aan zijn voeten hem steeds vaker aan zijn stoel gekluisterd.

  ‘Zijn vrouw, die hier al jaren komt, heeft hem op een gegeven moment naar me toegestuurd. En dat was maar goed ook, want er was veel aan de hand met Hans’ voeten. De meeste klachten waren trouwens goed te behandelen of op te lossen’, vertelt Gèraldine. ‘Hans is geboren in de jaren 50. Als vijfde kind in het gezin moest hij altijd de schoenen van de oudere kinderen afdragen. In mijn praktijk zie ik daar vaak heel specifieke voetklachten door. Daarnaast moet hij in de fabriek veiligheidsschoenen dragen. Voor het gemak hield hij ze in zijn vrije tijd ook maar gewoon aan. Het gevolg was dat hij zogenoemde ‘stootnagels’, dikke en brokkelige nagels had. Omdat werkschoenen nauwelijks ventileerden, had hij ook behoorlijk last van zweetvoeten. Verder waren zijn voetzolen bedekt met een dikke laag eelt, waar pijnlijke kloven in waren ontstaan. Geen wonder dat Hans zoveel last van zijn voeten had!
  Naast de behandelingen die ik Hans gaf, heb ik als pedicure ook veel schoenkennis en kon ik Hans goed adviseren voor de aankoop van andere schoenen. Zijn werkschoenen waren een grote veroorzaker van veel van zijn klachten. Wanneer hij deze ook buiten zijn werk in de fabriek zou blijven dragen, zou hij de klachten in stand blijven houden. Het advies om in zijn vrije tijd andere, goede schoenen te dragen, sloeg hij gelukkig niet in de wind. Omdat hij tegenwoordig altijd met zijn vrouw meekomt, voor een ‘onderhoudsbeurt’ zoals hij het noemt, zien zijn voeten er een stuk beter uit én heeft hij het wandelen weer kunnen oppakken. Want dat kan nu weer zonder pijn!’

  Gèraldines advies
  Met het voorjaar in het vooruitzicht ben jij misschien al op zoek naar nieuwe schoenen. Laat je voeten dit keer eens opmeten. Naarmate je ouder wordt, maar ook bij een zwangerschap, kunnen je voeten veranderen. Pezen en banden kunnen minder stevig worden en ook de vorm van je voet is niet meer hetzelfde. Het is zó belangrijk om de juiste schoen(maat) te dragen. Dat kan veel problemen voorkomen. Mijn advies is 1 centimeter ruimte voor je grote teen bij volwassenen. Bij kinderen mag dat zelfs 2 centimeter zijn. Naast de juiste maat is het ook belangrijk dat je schoen is gemaakt voor het doel waarvoor je het gebruikt. Het klinkt logisch dat je geen pumps aantrekt wanneer je wilt gaan hardlopen, maar een ‘gewone’ sneaker geeft ook niet de juiste ondersteuning voor een dergelijke activiteit.

  Medisch vs cosmetisch
  Een medisch pedicure heeft naast de reguliere pedicure-opleiding extra studies gevolgd om zich te specialiseren in het behandelen van huid- en nagelaandoeningen van voeten. Daarnaast is zij ook bevoegd om de voeten te verzorgen van cliënten met bijvoorbeeld diabetes, reuma of de ziekte van Parkinson.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply