
Ken je dat? Dat je niet op een woord kunt komen? Hoe heet dat ding nou ook alweer? Dit heeft iedereen wel eens. Mensen met afasie hebben dit dagelijks.
Afasie is een taalstoornis die ontstaat na een hersenbeschadiging. Dit kan voorkomen bij mensen die een ongeluk gehad hebben of een beroerte hebben doorgemaakt. Naast woordvindproblemen kan het zijn dat iemand met afasie niet goed begrijpt wat er gezegd wordt. Deze problemen kunnen spontaan herstellen, maar een logopedist kan er met behulp van het doen van oefeningen voor zorgen dat dit sneller gaat.
De omgeving van iemand met afasie is erg belangrijk. Samen met een logopedist kan er gekeken worden naar een optimale manier van communiceren.
Naast het spreken en begrijpen kunnen er problemen zijn met het lezen en schrijven. Het lezen van een boek of het volgen van een ondertiteling op de televisie is vaak moeilijk en soms onmogelijk. Schrijfproblemen maken het bijvoorbeeld moeilijk om boodschappen te noteren bij het telefoneren. Het herstel van de taal- en spraakproblemen vindt voornamelijk plaats in de eerste drie tot zes maanden na de beroerte. In deze periode is veel logopedische therapie belangrijk.
Reageer op dit artikel