Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
 • Hoe vind je de beste hanglamp voor in jouw huis? 3 handige tips!
  4/4 - (1 stemmen)

  De juiste lampen maken het interieur helemaal af. Het vinden ervan is echter nog niet zo eenvoudig. Met het ruime aanbod aan uiteenlopende soorten, maten en stijlen, is het soms lastig te bepalen welke lamp het meest geschikt is voor bij jou in huis. Staat deze lamp wel bij de rest van het interieur en is hij wel geschikt voor de plek die ik in gedachten heb? Het onderstaande artikel helpt met het beantwoorden van al deze vragen. Er worden drie handige tips gegeven, die de zoektocht naar de juiste hanglampen voor in huis een stuk eenvoudig zal maken.

  1. Wat in de functie van de lamp?
  In huis worden verschillende soorten licht onderscheiden en lampen kunnen dan ook verschillende functies vervullen. Zo onderscheiden we bijvoorbeeld basisverlichting van functionele verlichting. Basisverlichting wordt hierbij gevormd door de lampen die je standaard aan hebt staan omdat ze een specifieke ruimte verlichten. Ga je de keuken binnen en doe je de spotjes die daar hangen aan omdat je anders niets ziet? Dat is de basisverlichting. Functionele verlichting daarentegen hoeft niet per se aan wanneer je je in een bepaalde ruimte bevindt, maar zorgt voor wat extra licht op een specifieke plek. Daarnaast is er natuurlijk ook nog sprake van sfeerverlichting. Hierbij gaat het niet zo zeer om functionele, maar meer om esthetische verlichting.

  Voordat je nieuwe een nieuwe hanglamp voor in huis koopt, is het dus belangrijk om jezelf eerst af te vragen wat voor functie de verlichting zal gaan vervullen. Is het de bedoeling dat de lamp een gehele ruimte zal gaan verlichten? Of zal hij alleen een specifieke plek van licht hoeven voorzien? Door deze vragen vooraf voor jezelf te beantwoorden, zal de zoektocht naar de perfecte hanglamp voor in jouw huis een stuk makkelijker worden!

  2. De grootte van de hanglamp en het te verlichten gebied
  De grootte van de lamp en het gebied dat verlicht dient te worden zijn twee belangrijke zaken om in het achterhoofd te houden wanneer je een nieuwe hanglamp wil kopen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een nieuwe lamp voor boven de eettafel? Kijk dan niet alleen naar de lamp zelf maar neem ook de verhoudingen van de lamp en de eettafel in acht. Een stelregels om rekening mee te houden is dat de lamp nooit breder moet zijn dan de tafel zelf. Verder is het natuurlijk belangrijk dat de lamp wel het gehele oppervlak verlicht. Hanglampen die rondom licht geven kunnen hierbij helpen, of je ervoor kiezen om meerdere lampen naast elkaar te plaatsen. Zeker wanneer het oppervlak, in dit geval de tafel, wat groter is, is dit handig. Voor lampen met een dichte kap geldt over het algemeen dat de breedte ongeveer gelijk moet zijn aan twee derde van de tafel.

  3. De hoogte waarop je de hanglamp hangt
  Een derde belangrijk aspect om in acht te nemen bij de aanschaf van een hanglamp is de hoogte. Hoe hoger je de lamp hangt, hoe meer er van het oppervlak verlicht zal worden. Over het algemeen geldt dat bij eettafels je de lamp het beste zo’n 70 a 80 centimeter boven de tafel kunt hangen. Maar uiteraard kun je hier zelf ook wat mee spelen en kijken naar wat het meest gewenste effect geeft. Door de hanglamp juist dichter op het te verlichten oppervlak te plaatsen zal er een sfeervoller licht ontstaan. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om functionaliteit en gebruiksgemak in acht te nemen. Hangt de lamp niet te laag zodat je jouw hoofd er makkelijk tegen kan stoten?

  Wanneer je een nieuwe hanglamp voor in huis wil kopen, is een aantal zaken belangrijk om in acht te nemen. Zo zijn de functie, de grootte en hoogte van de lamp van een zeer groot belang. Hou deze zaken in je achterhoofd en de aanschaf van de perfecte lamp voor bij jou in huis zal een stuk eenvoudiger en leuker zijn!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply