Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Ideale aantal en plaatsing voor inbouwspots
    Rate this post

    Inbouwspots zijn praktisch en multifunctioneel. Je kunt de spotjes in vrijwel iedere ruimte van je woning gebruiken. Van de keuken tot aan de badkamer. Maar hoeveel badkamer spotjes heb je eigenlijk nodig om de ruimte goed te belichten? En wat is de beste plek? In dit artikel lees je er alles over. Er is namelijk niet één juist antwoord. Het ideale aantal en de juiste plaatsing is afhankelijk van diverse factoren.

    Lux en lumen
    Om te bepalen hoeveel inbouwspotjes je nodig hebt, kijk je eerst naar de lux en lumen. De term lumen geeft de lichtopbrengst van een lamp aan. Hoe hoger het aantal lumen, hoe groter de hoeveelheid licht. De term lux staat voor de lichtopbrengst per m2. Ook handig om te weten: LED lampen zijn zuinig en hebben hierdoor een lagere wattage dan conventionele lampen, maar geven net zoveel of zelfs meer licht (lumen). Vergelijk lampen en spots daarom op basis van lumen in plaats van wattage. Hieronder vind je een richtlijn voor het aantal lumen per kamer.

    Woonkamer: 500 tot 2000 lumen
    Slaapkamer: 500 tot 2000 lumen
    Keuken: 1000 tot 3000 lumen
    Badkamer: 1000 tot 3000 lumen

    Straal van de lichtbundel
    Houd rekening met de straal van de lichtbundel. Een inbouwspot met een brede openingshoek verspreidt het licht goed en is daarom erg geschikt als basisverlichting. Je kunt vrij veel afstand tussen de spots aanhouden. Spots met een kleine openingshoek zijn juist geschikt als accentverlichting. Deze kun je dan ook dichter op elkaar plaatsen.

    Afstand tot de muur
    Vergeet niet dat de afstand tot de muur invloed heeft op de verdeling van het licht. Plaats inbouwspots keuken ongeveer 30 centimeter van de muur zodat het licht gelijkmatig wordt verdeeld op het aanrechtblad. Voor algemene spots in het plafond kun je een grotere afstand van minimaal 50 centimeter aanhouden.

    Afstand tot de vloer
    De afstand tussen de inbouwspots en de vloer (of een object zoals het aanrechtblad) heeft invloed op de verdeling van het licht. Hoe korter de afstand, hoe kleiner de lichtspreiding en hoe meer spotjes je nodig hebt.

    Functie van de inbouwspots
    Uiteindelijk speelt de functie van de inbouwspotjes de belangrijkste rol. Gebruik je het als basisverlichting, sfeerverlichting of functionele verlichting? Hier pas je de lichtopbrengst, het aantal spots en de plaatsing op aan. Het is tevens een kwestie van smaak. Sommige mensen vinden een plafond vol met spots erg stijlvol, terwijl anderen juist zo min mogelijk inbouwspots zichtbaar willen hebben.

    Gebruik alle informatie om zelf een goede keuze te maken en vraag bij twijfel om persoonlijk advies.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply