Rate this post
 • ‘Je lichaam is je ­instrument en dat moet je goed onderhouden’
  Rate this post

  Ik ben opgeleid aan het conservatorium als violiste en daar kreeg ik wekelijks lessen in Alexander Techniek. Als musicus is je lichaam je instrument en daarom is het belangrijk er goed mee om te gaan en eventuele pijnklachten te voor­komen of op te lossen. Alexander Techniek is vooral bekend onder musici, sporters en acteurs, maar het is voor iedereen een erg effectieve techniek om zo gunstig mogelijk met je lichaam om te gaan. Het helpt bij pijnklachten aan de rug, nek en schouders en je kunt er blessures mee voorkomen en genezen. De techniek heeft zelfs direct invloed op je prestaties. Het mooie aan deze techniek vind ik dat je vaardigheden leert die je zelfstandig kunt toepassen. Je hebt er dus de rest van je leven iets aan!

  Daarnaast geef ik zwemlessen aan volwassenen volgens de Shaw Methode. Zwemmen is een prachtige manier voor musici, en eigenlijk voor ieder mens, om in conditie te blijven. Je bent gewichtloos dus het risico op blessures is nihil. De Shaw Methode past de principes uit de Alexander Techniek toe op het zwemmen. Je leert in 6 weken de borstcrawl, vlinderslag of schoolslag op een efficiënte en gezonde manier, die lang vol te houden is. Daarom is deze techniek heel geschikt als je bijvoorbeeld een triatlon wilt doen: je komt verkwikt het water uit en hebt nog energie over voor de andere twee onderdelen (fietsen en hardlopen).

  Het voelt alsof je een massage hebt gehad. De Shaw Methode bevordert de vrijheid om te bewegen en helpt overbelasting en blessures te voorkomen. Natuurlijk haal je het meeste uit de cursussen als je tussen de lessen in zelf gaat oefenen. We geven les in zwembaden in Amsterdam en Haarlem, en ’s zomers zijn er ook workshops in duinmeertje ’t Wed in Overveen.

  De balans tussen werk en vrije tijd is momenteel wat troebel. Ik besteed veel tijd aan mijn werk en het opleiden van andere mensen tot Shaw Methode-leraren voor mijn bedrijf. Maar ik doe het met liefde en passie want het is ontzettend dankbaar werk. Het is zó mooi om te zien dat als mensen hun lichaam beter kunnen aansturen, dat ook een positief invloed op de geest heeft. Ze gaan positiever denken en zien weer de mogelijkheden in het leven. Ze zitten weer goed in hun vel en daar mag ik een bijdrage aan leveren! Daarnaast speel ik nog altijd concerten als violiste en vind ik het prachtig om mensen een mooie avond te bezorgen. De tijd die ik overhoud, besteed ik graag op het water in mijn zeilboot.

  Mijn toekomstdroom? Het laten bouwen van een eigen zwembad dat volledig voldoet aan mijn eisen en wensen om zwemlessen volgens de Shaw Methode in te geven. Het zwembad zou dan verwarmd water hebben, een in hoogte verstelbare bodem en prettig licht. Het zou staan in een kalme omgeving waar mensen volledige rust kunnen ervaren. Ik zie het al helemaal voor me…En verder wil ik vooral ook doorgaan met het geven van zwemlessen en het leren van Alexander Techniek aan iedereen die er maar baat bij kan hebben!

  Esther Visser
  eigenaar van Free-Up Alexander Techniek Praktijk en Swim in Balance

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply