Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Leer- en gedrags-­ problemen
  Rate this post

  Als een kind leesproblemen heeft, wordt regelmatig de diagnose ‘dyslexie’ gesteld. Het is een begrip waar niemand meer van opkijkt. Maar wat is dyslexie nu eigenlijk en wat betekent dit voor de ontwikkeling van het kind? Chantal Engbers van SPIL heeft dagelijks te maken met zorgvragen van ouders en kinderen.

  SPIL is een praktijk waarbinnen kinderen en jongeren met hun ouders komen omdat het leren en/of het gedrag zich niet ontwikkelt zoals verwacht. De zorgvragen komen bij Chantal terecht, en zij gaat vervolgens met haar team kijken welke hulp het beste bij het kind en de ouders past. Soms is daarvoor een speciale behandeling geschikt, soms is het juist belangrijk om eerst te onderzoeken waar de problemen vandaan komen. Dan wordt een diagnostiek­traject ingezet. Ouders en leerkrachten krijgen vragenlijsten en de problemen worden uitvoerig besproken. Kinderen komen meestal twee dagdelen om testen te doen. Daaruit komt een uitgebreid verslag waarin antwoorden staan op de zorgvragen.

  Behandelplan
  Soms is het nodig dat er een diagnose gesteld wordt, bijvoorbeeld dyslexie, dyscalculie, ADD, ADHD of een vorm van autisme. Bij een diagnose hoort een behandelplan. Dat plan wordt ingezet bij het kind, maar ook bij de ouders. SPIL heeft oudercursussen voor ouders die een kind hebben met ADHD of autisme. Voor kinderen is er ook een speciale dyslexiebehandeling, remedial teaching, een werkgeheugen­training of een cursus voor ADD/ADHD, en SPIL zorgt voor psycho-educatie. Dat betekent dat we het kind, de ouders en waar nodig ook de leerkrachten uitleggen waarom het kind leer- en/of gedragsproblemen heeft. Zo begrijpt iedereen het kind goed en kan een behandeling succes krijgen. Doel is om het kind in zijn omgeving zich goed te laten ontwikkelen en dat het kind zich gelukkig voelt. We verzorgen ook workshops binnen scholen. Het is voor leerkrachten en interne begeleiders heel fijn om een goede uitleg te krijgen over diagnostiek, behandelvormen of hoe een onderzoeksverslag is opgebouwd.

  Wordt jouw kind vaak niet begrepen of begrijp je jouw eigen kind niet? Kan je kind op school niet meekomen? Heb je een zorgvraag over jouw kind? Dan kun je bij SPIL terecht voor hulp.

  SPIL heeft praktijken in verschillende plaatsen rondom Den Bosch: Vught, Hedel en Sint-Michielsgestel.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply