Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
3/4 - (2 stemmen)
 • Leren zwemmen op een leuke manier
  3/4 - (2 stemmen)

  Zwemvereniging Aqua-Novio ’94 geeft kinderen (en volwassenen) zwemles. Vorig jaar is de vereniging gestart om gefaseerd over te gaan van de traditionele Zwem-ABC-opleiding naar SuperSpetters. De reden hiervoor is dat SuperSpetters beter aansluit bij de ontwikkeling van een kind van deze tijd. Naast deze opleiding geeft de vereniging ook zwemles voor zwemvaardigheids-, survival- en snorkeldiploma’s.

  Bij SuperSpetters leren kinderen op een leuke manier goed zwemmen en er is veel aandacht voor persoonlijk contact. Kinderen vanaf 4,5 jaar krijgen in kleine groepjes zwemles van gediplomeerde lesgevers. Na de periode waarin kinderen gewend raken aan het water, worden eerst de crawlslagen aangeleerd en vervolgens de enkelvoudige rugslag en de schoolslag. Doordat er op verschillende momenten met de ouders gecommuniceerd wordt, zijn die goed op de hoogte van het leertraject. Wanneer een kind twee keer per week zwemles heeft, kan het al in 10 maanden het KNZB zwemdiploma behalen en zwemvaardig zijn.

  Eén diploma tot zwemveilig
  Het is belangrijk dat kinderen leren zwemmen, echter behaalt slechts 35% van de kinderen het niveau ‘zwem­veilig’. De KNZB heeft ervoor gekozen om te werken met één zwemdiploma, het KNZB zwemdiploma, dat gelijk staat aan de eindtermen van het C-diploma. Omdat kinderen ­tussentijds niet kunnen stoppen, behalen alle kinderen die met SuperSpetters zwemmen het niveau ‘zwemveilig’.

  Gebruik materialen
  De KNZB vindt het belangrijk dat kinderen op een leuke, speelse manier zwemles krijgen, waarbij kinderen worden uitgedaagd om grenzen te verleggen. Naast de gebruikelijke materialen voor de zwemles, worden daarom bij ­SuperSpetters ook een zwembril, badmuts en zoomers (kleine flippers) gebruikt. Deze materialen hebben een ­functioneel doel, maar maken de zwemles ook erg leuk voor de kinderen. Alle vaardigheden waarbij onderwater­oriëntatie of survival centraal staan, worden zonder ­zwembril uitgevoerd.

  De lessen worden in Nijmegen verzorgd door Aqua Novio, in Zwembad West en Zwembad Dukenburg.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply