Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Medisch noodzakelijke voetzorg bij diabetes
  Rate this post

  Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes zit er te veel suiker in het bloed. Daarom wordt het ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. Het lichaam kan de bloedsuikerspiegel niet op peil houden. Diabetes type 1 en 2 zijn het bekendst. Iedereen kan diabetes krijgen.

  Waarom is voetzorg voor diabetespatiënten zo belangrijk? Door de te hoge bloedsuikerspiegel kunnen bloedvaten en zenuwen beschadigen. Dit kan gevolgen hebben voor de conditie van je voeten en veroorzaakt soms wondjes; vaak slecht genezende wondjes die kunnen leiden tot een amputatie. Jouw voeten dienen daarom ieder jaar opnieuw onderzocht te worden onder supervisie van je behandelend arts, zodat tijdig kan worden vastgesteld of je risico loopt.

  Een kwart van alle diabetespatiënten loopt dit risico. Deze diabetespatiënten worden naar een podotherapeut verwezen die een individueel behandelplan opstelt, waarin wordt beschreven wat nodig is om complicaties te voorkomen. Dat is dus voor elke patiënt verschillend. Deze medisch noodzakelijke voetzorg wordt vergoed uit de basisverzekering. De podotherapeut verwijst je naar een daartoe bevoegde medisch voetzorgverlener. Zij gaat jouw voeten behandelen zoals beschreven in het behandelplan. Indien gewenst verricht zij ook de aanvullende voetzorg, waarvoor je zelf betaalt.

  Voor veilige voetzorg van goede kwaliteit kun je terecht bij beroepsvereniging NMMV (Nederlandse Maatschappij Medisch Voetzorgverleners). De leden zijn in het bezit van het rijkserkende MBO-4-diploma Medisch Pedicure. Daarnaast staan zij verplicht ingeschreven in het Kwaliteitsregister Kabiz Medisch Voetzorgverleners (KMV) bij Kabiz. Daarmee wordt de kwaliteit van de voetzorg optimaal geborgd!

  De NMMV behartigt de belangen van haar leden en streeft, samen met hen, naar het verlenen van veilige voetzorg van hoge kwaliteit. De belangen van de patiënt / cliënt staan hierbij centraal. Bestuur en leden werken nauw samen met andere zorgverleners, zoals huisarts, specialist, oncoloog, podotherapeut, podoloog en orthopedisch schoenmaker. Medisch voetzorgverleners zijn breed opgeleid, waardoor zowel gezonde mensen alsook, naast de patiënten met diabetes, mensen met reuma, kanker, spasmen en andere niet benoemde aandoeningen bij hen terecht kunnen.

  De leden van de NMMV met de specialisatie Oncologisch Voetzorgverlener zijn opgenomen in de Verwijsgids kanker van IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland). Zie www.kanker.nl/verwijsgids.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply