Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Melk: gezond of niet?
  Rate this post

  ‘Melk, de witte motor’ en ‘Melk, de witte sloper’ zijn slogans die je vindt in de media. Maar wat is nu waar? In ieder geval niet de tweede slogan, want melk en melkproducten horen bij een gezond eetpatroon.

  Het nemen van zuivel hangt samen volgens het Voedingscentrum met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2. Zuivel staat daarom in de Schijf van Vijf. Maar melkproducten leveren ook veel andere goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, en zijn een bron van vitamines B2, B12 en calcium, en deze voedingsstoffen zijn goed voor sterke tanden en botten. Neem wel de magere of halfvolle producten, want anders krijg je te veel verzadigd vet binnen. Lus je echt geen zuivel, neem dan sojadrank met toegevoegd calcium.
  Er zijn dus veel tegenstrijdigheden te vinden, maar gewichtsconsulentes houden de adviezen van het Voedingscentrum aan. Dat informeert ons over eerlijk en gezond eten. Mocht blijken uit onderzoek dat de adviezen gewijzigd moeten worden, dan past het Voedingscentrum de adviezen aan.

  Wie weet nog hoe de beresterke Joris Drie­pinter aan zijn kracht kwam? ‘Drie glazen melk per dag. Dat doet ’t!’ Dit geldt nog steeds. Het komt neer op ongeveer 500 ml per dag voor kinderen en volwassenen, en op ongeveer 650 ml voor ouderen boven de 70 jaar. Kun je niet tegen lactose in de melk? Er zijn genoeg lactosevrije melkproducten te koop.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply