Rate this post
 • Nieuw apparaat spoort ­borstkanker ­beter op
  Rate this post

  De locatie St. Elisabeth van het Elisabeth-Twee­Steden Ziekenhuis gebruikt sinds kort een nieuw röntgenapparaat waarmee 3D-mammografie mogelijk is. Radiologen kunnen hierdoor ruim 40 procent meer kwaadaardige tumoren opsporen. Bovendien heeft circa 15 procent van de onderzochte patiënten geen aanvullend onderzoek meer nodig, omdat de beeldkwaliteit van het nieuwe apparaat beter is.

  In het Tilburgse ziekenhuis ondergaan jaarlijks ruim 5000 patiënten een radiologisch borstonderzoek. Meestal gaat het om een directe verwijzing door een huisarts of doorverwijzingen naar aanleiding van een bevolkings­onderzoek. Radioloog dr. Alexander Venmans legt uit wat het grote voordeel van het nieuwe apparaat is. ‘Door de 3D-technologie kunnen we vanuit veel meer verschillende hoeken beelden van de borst maken. Daardoor zijn fijne details veel duidelijker zichtbaar en zien we mogelijke afwijkingen, die met gewone tweedimensionale opnames verborgen blijven.’

  Ongerustheid wegnemen
  Venmans benadrukt dat bij het 3D-onderzoek de borst nog steeds moet worden ‘geklemd’, net als bij de 2D-mammografie, maar dat met dezelfde stralingsdoses en in dezelfde tijd veel meer beelden worden gemaakt. ‘We kunnen daardoor bij wijze van spreken driedimensionaal door de borst heen lopen.’ De radioloog krijgt daardoor gedetailleerde informatie. Door de 3D-techniek zijn afwijkingen zichtbaar die voorheen bijvoorbeeld door het klierweefsel buiten beeld werden gehouden. Door het nieuwe apparaat hebben minder mensen een aanvullend onderzoek nodig. ‘Zo kunnen we bij meer van onze patiënten sneller ­ongerustheid wegnemen’, aldus Venmans.

  Mammografie
  Een mammografie is het eerste onderzoek bij het ­opsporen van afwijkingen in de borst. Pas daarna beslist een radioloog op basis van de beelden of aanvullend onderzoek nodig is. Hierbij heeft hij de keuze uit echo- en MRI-onderzoek. Ook weefselafname (biopsie) behoort tot de mogelijkheden. Een patiënt kan na een verwijzing binnen twee werkdagen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis terecht voor een gesprek, onderzoek, een mammografie en indien nodig een echografie en een biopsie. Dit kan allemaal op dezelfde ochtend. Daardoor weet de patiënt snel wat er aan de hand is.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply