Rate this post
 • Een ontspannen kraamtijd in zicht
  Rate this post

  De zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd: het zijn allemaal indrukwekkende ervaringen in jouw leven en dat van je partner. Jullie leven verandert voorgoed en dat is prachtig, maar het betekent ook dat jij, je partner en eventuele oudere kinderen moeten wennen aan de komst van de nieuwe baby. Dan kun je wat liefdevolle ondersteuning en hulp heel goed gebruiken!

  Mireille Zijderveld-Jonkman is kraamverzorgende bij Kraam Inzicht en doet haar werk met liefde en enthousiasme: ‘Het is bijzonder dat ik voor mijn werk zomaar een week mag meedraaien in een gezin. Ze laten mij toe in hun huis en vertrouwen op mijn kennis en ervaring. Ik bof maar met zo’n dankbare baan.’

  Iedere dag is anders
  ‘Als kraamverzorgster heb ik dagelijks een aantal vaste taken: ik controleer tweemaal de temperatuur, de hartslag, de baarmoeder en eventuele hechtingen van de moeder. Ook controleer ik het huidje, het navelstompje en het gewicht van de baby. Ik maak dagelijks het sanitair schoon, verschoon de bedden en help de moeder met de borst- of flesvoeding. Ook maak ik ontbijt en lunch voor de familie en ontvang ik de kraamvisite. Verder pas ik mijn schema zoveel mogelijk aan de wensen van het gezin aan.’

  Wennen en hechten
  Hoe de kraamweek eruit ziet, heeft te maken met de samenstelling van het kraamgezin. Is de baby het eerste kindje? Dan is Mireille vooral bezig met het coachen van de nieuwe ouders en hen uitleg geven over de verzorging van de baby. Als de ouders al een kind hebben, en daarmee meer ervaring, dan geeft Mireille extra aandacht aan de grote broer of zus. Ze vertelt: ‘We leren elkaar eerst rustig kennen, want ‘wie is die vreemde vrouw in dat witte pak?’. Als we eenmaal aan elkaar gewend zijn, dan bakken we samen pannenkoeken, maken we een tekening voor mama of ik leer ze een liedje dat ze voor hun ouders mogen zingen. De komst van een nieuwe baby is voor broertjes en zusjes erg wennen; ook hún leven verandert volledig. Daarom betrek ik ze bij de zorg en mogen ze de baby helpen wassen, een luiertje aangeven of de baby een flesje geven. Ze vinden dat vaak leuk én het is goed voor het wenproces en de hechting.’

  Borstvoedingscoach
  Naast kraamverzorgende is Mireille gecertificeerd borstvoedingscoach: ‘Dit is een extra service die Kraam Inzicht biedt. Met mijn extra kennis kan ik de moeder helpen met het leren geven van borstvoeding. Omdat ik in de kraamweek toch al dagelijks aanwezig ben, is het heel handig dat ik deze twee functies kan combineren. Mochten er echt medische borstvoedingsproblemen ontstaan, dan geef ik deze taak over aan de lactatiekundige.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply