Stressklachten zijn echt iets van deze tijd. We hebben het druk en ‘moeten’ aan veel voldoen. Nu is gezonde stress op zichzelf niet slecht. Het kan je bijvoorbeeld de scherpte geven om beter te presteren onder druk. Maar wanneer je veel last hebt van stress, houden klachten als moeheid, irritatie, gejaagdheid, concentratieverlies en een vol hoofd aan. Dat kan leiden tot chronische stress of zelfs een burn-out.
Stress kost je veel energie. Het is dan ook goed om tijd voor jezelf te nemen en te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Deze geven je informatie over het effect dat een situatie op je heeft, wat jij hierin nodig hebt en welke acties er dan te nemen zijn. Zo kun je stress gebruiken om verder te komen, om te groeien. Door te ontdekken wat jij kunt doen of bijvoorbeeld je draagkracht te trainen, word je minder vatbaar voor stress en voel je dat je weer grip hebt op de situatie.
Lichaamsgerichte (psycho)therapie is hierbij effectief. Het heeft als doel de balans tussen lichaam en geest te herstellen door je bewust te worden wat er in je lichaam leeft en wat dit te zeggen heeft. Bewustwording van het lichaam is een belangrijke aanvulling op wat je al van jezelf weet; het laat je vollediger ervaren wie jij bent. Je raakt meer afgestemd, zowel op jezelf als op je omgeving en dat geeft ontspanning, ruimte en rust. Lichaamsgerichte therapie kan effectieve hulp bieden bij stress, maar ook bij andere klachten op fysiek, mentaal en emotioneel gebied. Zoals bij ingrijpende ervaringen die niet of onvoldoende zijn verwerkt of bij problemen thuis of op het werk.
Reageer op dit artikel