Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De uitvaart 10 tips om over na te denken
    Rate this post

    ‘Ik word 88’ zei Diederique altijd. Dat is haar niet gegund: bij 53 hield het op. De stelligheid achter deze ­uitspraak typeert haar; ze was onverzettelijk en krachtig. Haar uitvaart was een afspiegeling van haarzelf: stoer, gezellig, intens en bourgondisch. De locatie was een oude fabriek. Zij stond in het midden van de ruimte en uit het plafond kwamen 2000 zilverdraadjes met daarin kleine bloemen geknoopt. De warmte van de kaarsen op haar kist deed de bloemen zachtjes bewegen als een waterval. Na afloop geen koffie met cake, maar goede wijn en Zwitserse kazen. Een dag om te eren en herinneren.

    In ons werk als uitvaartondernemer komen wij veel (jonge) mensen tegen met kanker. Voor ons is een uitvaart verzorgen ons vak, maar wat als jij komt te overlijden? Ben je op de hoogte van wat kan en mag? Weten jouw naasten van jij wilt? Wij hebben 10 tips voor je op een rij gezet.

    1 Google. Door het bekijken van websites van uitvaartondernemers krijg je een goed beeld van wie je wel of niet in huis wilt, straks.

    2 Voorgesprek. Uitvaartondernemers bieden vrijblijvend voorgesprekken aan. Dit geeft je de gelegenheid om vragen te stellen, keuzes te maken en te besluiten of deze persoon geschikt is om jouw naasten straks te begeleiden.

    3 Verzamel. Er zijn wellicht gedichten, foto’s of muziekstukken die jij mooi vindt. Bewaar ze in een doos ter inspiratie voor jouw naasten. Vertel wel waar deze doos ligt…

    4 Adressen. Het is een grote klus: het verzamelen van alle adressen. Jouw naasten zullen je straks dankbaar zijn als je hen (grotendeels) op weg geholpen hebt.

    5 Locatie. Een uitvaart kan in een aula of kerk plaatsvinden, maar mag ook elders. Zolang de eigenaar akkoord gaat en de kist naar binnen kan, is feitelijk iedere locatie geschikt.

    6 Praat. Hoe spannend ook, ga het gesprek aan met jouw naasten en beantwoord vragen die zij je straks niet meer kunnen stellen. Wil je niet praten, zeg dan in ieder geval wel of je begraven of gecremeerd wilt worden.

    7 Kinderen. Volwassenen vinden de dood doorgaans enger dan kinderen. Het belangrijkste is: neem hen serieus en wees eerlijk. Je weet nooit precies hoe ver je kind gevorderd is in het begrijpen van de onomkeerbaarheid van de dood, maar het is altijd belangrijk om te vertellen dat iemand niet meer terugkomt.

    8 Verzekering. Heb je een verzekering? Bel ze eens op en vraag door: wat is er wel en niet gedekt? Krijg je geld of krijg je diensten en goederen?

    9 Geld. Een uitvaart is kostbaar. De consumpties en een advertentie in een landelijk dagblad drijven de kosten fors op. Hou rekening met een bedrag tussen de € 8.000,- en € 12.000,-.

    10Voor later. Wil je iets tastbaars nalaten? Denk dan eens aan brieven, foto’s, ingesproken tekst of een filmpje.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply