Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Vrij zijn én je vrij voelen
  Rate this post

  Nederland heeft op dit moment vakantie en ieder viert het op zijn of haar eigen manier. In eigen land of daarbuiten, in ieder geval vertrekt iedereen met de nieuwe afstandsregel. Ga je fysiek op vakantie of blijf je thuis en houd je vakantie ‘in je hoofd’ door rust te creëren en te genieten? Het gaat erom dat je van tijd tot tijd vrij bent en je vrij voelt.

  ‘Kind en gezin’ is het thema van deze editie; een toepasselijk onderwerp. Alles draait bij ons om het ontstaan van het gezin, vanaf de zwangerschap tot en met de geboorte en de eerste periode erna. We zien hoe persoonlijk en indrukwekkend deze nieuwe fase is voor (aanstaande) ouders. We ondersteunen en begeleiden je in deze fase graag. Voor alle medische vragen, controles en begeleiding van de zwangerschap, bevalling én kraamtijd zijn de verloskundigen verantwoordelijk. De assistentes ondersteunen hen en staan je graag te woord.

  Gedurende de zwangerschap kom je ongeveer twaalf keer op controle. Omdat iedereen een zwangerschap anders ervaart, is het van belang, dat je zelf kunt bepalen hoe je de informatie wilt ontvangen, die voor jou en je kindje van belang is. Je kunt bij ons kiezen welke vorm van zwangerschapsbegeleiding het beste bij jou past. Ook daarin vinden we het van belang dat je je vrij voelt in de keuzes die je kunt maken. Wil je bijvoorbeeld individuele afspraken met de verloskundige of vind je het leuk en leerzaam om in een groep informatie te krijgen en wil je jouw ervaringen delen? Dan is ‘Centering Pregnancy’ wellicht iets voor jou. Alle zwangeren in deze groep zijn in dezelfde fase van de zwangerschap als jij. In tien bijeenkomsten worden vele onderwerpen besproken die van belang zijn voor de zwangerschap, de bevalling en het ouderschap.

  Cursus Mindful Zwanger & Bevallen
  Wil je bewust stilstaan bij je zwangerschap, de bevalling en het (aankomende) ouderschap? In Apeldoorn en omstreken wordt alleen in onze praktijk de cursus Mindful Zwanger & Bevallen gegeven. Laat je gedurende zes bijeenkomsten meenemen in de wereld van mindfulness, hartcoherentie en ademhalingsoefeningen. Zo leef je bewust(er) en ga je goed voorbereid op weg naar de bevalling en het ouderschap.
  Je krijgt mijn boek Oh(m) Baby en de Hart- en hoofdinspiratiekaarten, die ik heb ontwikkeld, als je de cursus gaat volgen. Alle zwangeren zijn welkom, ook als je niet aan onze praktijk bent verbonden.

  Aan het schommelen en uit balans?
  Heb je het gevoel dat je uit balans bent? Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan jezelf in een fase waarin er nieuwe ervaringen op je pad komen. Begeleiding en ondersteuning op het psychische vlak kan je weer op weg helpen als de zwangerschap, de bevalling of de periode erna anders verloopt dan wel is verlopen, dan je had gehoopt of verwacht. Lees verder op de volgende pagina als je meer wilt weten.

  Het team Verloskundigenpraktijk Doevendans wenst je in ieder geval een fijne zomertijd toe met voldoende rust, plezier en geniet van je eigen avontuur!

  MaMMacafé
  Ben je bevallen en wil je je kindje komen wegen of heb je vragen over (borst)voeding? Elke woensdag ben je van harte welkom tussen 9.30 en 10.45 uur. Je kunt je vragen stellen aan onze lactatiekundige. Vanwege het coronavirus is aanmelden noodzakelijk en er is plaats voor maximaal 7 moeders (en baby’s natuurlijk).

  Wil je het boek en/of de Hart- en hoofdinspiratiekaarten kopen of cadeau geven? De artikelen zijn bij ons in de praktijk te koop en tevens via www.iac-momentum.nl, bol.com en meerdere boekhandels. Kijk voor meer informatie op www.iac-momentum.nl.

  Antoinette is registercounsellor, therapeut, bevallingsverwerkingsspecialist (EMDR) en trainer. Tijdens de counsellinggesprekken ondersteunt en begeleidt ze zwangeren en partners op psychosociaal gebied voor, tijdens en na de zwangerschap. Tevens coacht ze geboortezorgprofessionals in teamverband of individuele sessies. Ze is auteur van het boek Oh(m) Baby en eigenaar van het merk Momentum.

  Moederschap: een levensveranderende fase
  Met de geboorte van een kind wordt een gezin geboren. Werelddelen, culturen, waarden, normen: er zijn vele factoren die bepalen hoe de start is geweest van de geboorte van een gezin.

  Met de komst van een kind ga je een levensveranderende fase tegemoet. Veel, zo niet alles is anders dan voorheen en met het groeien van je buik groeien waarschijnlijk ook je interesses op allerlei nieuwe levensterreinen. Hoe (be)houd je vertrouwen in jezelf, hoe vertrouw je op het natuurlijke proces van zwanger zijn en bevallen op weg naar het ouderschap?

  Al vele jaren werk ik samen met verloskundigenpraktijk Doevendans in Apeldoorn. Na het ontwikkelen van de zwangerschapscursus Mindful Zwanger & Bevallen en het evalueren van de positieve effecten ervan, besloot ik de ervaringen te delen in een groter verband. Ik heb de cursus omgezet in een lees-, werk-, doel- en reflectieboek voor zwangeren. Met het zwangerschapsboek Oh(m) Baby wil ik je graag zelf laten ervaren hoe veerkrachtig en vaardig je bent. Ga lekker lezen: voed je hoofd en voel je hart. Doe de oefeningen en ervaar zo je weg naar de verandering van het ouderschap. Laat je inspireren door de Hart- en hoofdinspiratiekaarten. Volg vooral je eigen wijze weg.

  Ik gun iedere ouder een fijne kraamtijd, zonder stress, ongemakken en verdriet. Dat is echter niet altijd de realiteit. De nieuwe, vaak zo gewenste periode voelt dan helemaal niet als een roze of blauwe wolk. Het lijkt eerder een donderwolk. En jij staat eronder! Het blijkt nog steeds lastig om in deze tijd te be- en/of erkennen dat de bevalling anders is gegaan dan je had gehoopt of verwacht. Helemaal als de geboorte van je kind er één was ‘volgens het boekje’. Zelf kun je het heel anders hebben ervaren. Een moeder beschreef het alsof ze het gevoel had in rouw te zijn. Negatieve gedachten, het wegdrukken van emoties, er niet over kunnen of durven praten, helpen je niet. Er zijn vele mogelijkheden om deze heftige herinnering aan de bevalling te verwerken. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een passende therapeutische behandelmethode die kan worden gebruikt bij de verwerking van een heftige bevallingservaring. De herinnering aan de heftige ervaring blijft bestaan, maar de negatieve gevoelens die er voor jou aan gekoppeld zijn, verdwijnen.

  Ben je niet verbonden aan Verloskundigenpraktijk Doevendans? Dat maakt bij ons niet uit. Neem gerust contact op als dit artikel je interesse heeft gewekt als professional of als (aanstaande) ouder.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply