Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik wist me geen raad met mijn ­puberzoon’
  Rate this post

  We kunnen eindelijk weer praten ­zonder direct ruzie te krijgen

  Janet (39): 

  ‘Luuk is zo veranderd sinds hij op de middelbare school zit! Hij begint ineens te puberen en niet zo’n klein beetje ook. De eerste paar maanden ging het nog wel goed en was hij heel enthousiast. Maar dat is inmiddels verleden tijd. Hij maakt zijn huiswerk nauwelijks en thuis is hij niet te genieten. Voorheen hielp hij me nog wel eens spontaan met klusjes in huis; even een boodschapje doen, de vaatwasser leeghalen of de hond uitlaten zodat ik dat niet hoefde te doen als ik thuiskwam uit mijn werk. Tegenwoordig ruimt hij niks meer op, lijkt hij alleen nog maar aandacht te hebben voor zijn telefoon en hij heeft een grote mond. Het lijkt wel of we alleen nog maar ruzie kunnen maken. Ik loop de hele tijd op hem te mopperen en weet gewoon niet meer wat ik met hem aan moet. De sfeer in huis wordt er in ieder geval flink door verpest.’

  ‘Ik heb ontzettend veel gehad aan de begeleiding vanuit Moments of Care. Ik moet eerlijk zeggen dat het af en toe wel confronterend was hoor. Door alle drukte op mijn werk liep ik de laatste tijd rond als een kip zonder kop, waardoor ik snel geïrriteerd raakte. Ik plan mijn tijd nu beter en probeer naar Luuk te luisteren en dingen samen te overleggen in plaats van alles voor hem in te vullen. We zijn weer ‘on speaking terms’ zonder dat het altijd eindigt in ruzie. Mijn valkuil was dat ik alleen naar Luuks gedrag keek en niet naar het gedrag van mezelf. Ik ergerde me er bijvoorbeeld aan dat hij altijd met zijn telefoon bezig was, terwijl ik zelf ook continu mijn Facebook zit te checken en aan het appen ben. Luuk en ik botsen heus nog wel eens, maar het gaat nu een stuk beter. Weer een beetje zoals vroeger, alleen dan op een nieuw niveau.’

  Maaike Meijer, coach/gezinsbegeleider:

  ‘Janet belde me ten einde raad. Vanwege haar drukke agenda was het even lastig om een afspraak in te plannen, maar gelukkig vond ze toch nog een gaatje. Voor mij is het als onpartijdige derde vaak makkelijker om de vinger op de zere plek te leggen. Janet en Luuk zaten duidelijk in een negatieve spiraal. Er was weinig begrip voor elkaar. Vooral Janet moest er nog aan wennen dat haar zoon in een nieuwe ontwikkelingsfase was beland. Een puber kun je niet meer zo makkelijk sturen als een kleuter of schoolkind. In deze fase moet je ook leren loslaten. En luisteren. En daar viel bij moeder en zoon wel wat aan te verbeteren. Janet zat vanwege een reorganisatie op haar werk in een stressvolle periode. Die stress sloeg thuis vaak om in boosheid en ergernis en er was weinig ruimte voor begrip.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply