Rate this post
 • 10 must-haves bij scheiden
  Rate this post

  In mijn werk als mediator en relatiecounsellor begeleid ik (dreigende) ­scheidingen van zeer dichtbij. Een scheiding is zonder uitzondering één van de moeilijkste periodes die je in je leven kunt tegenkomen. Met name de communicatie is essentieel. Als je met elkaar kunt praten, ben je vaak in staat (betere) afspraken met elkaar te maken. En dat helpt je kinderen ook in hun proces. Hier volgen 10 must-haves om je door die moeilijke tijd te helpen. 

  1. Communicatie
  Je kunt heel rationele beslissingen maken over van alles en nog wat, maar als je niet meer met je partner kunt praten, houdt alles op. Je hebt te maken met irritaties, conflicten, verwijten en stress, ­misschien zelfs met een scheiding die in de lucht hangt, en juist dan is het noodzakelijk om je gevoelens, wensen en je verlangens ­bespreekbaar te maken, om misverstanden te voorkomen. Hoe meer je met elkaar kunt bespreken hoe beter het is.

  2. Moed
  Ben jij degene die na veel wikken en wegen uiteindelijk het besluit neemt om bij de ander weg te gaan, vertel het dan altijd persoonlijk. Niets is voor de ander zo erg dan om het te vernemen door bijvoorbeeld een briefje op de keukentafel of erger nog: door andere sloten op de deur. Doe je dit wel dan is de kans op een vechtscheiding vele malen groter. Dus verzamel al je moed bij elkaar en kies een moment uit om het te vertellen.

  3. Tissues
  Een scheiding is een rouwproces. Je kunt het vergelijken met het overlijden van een dierbaar iemand. Hier horen heftige emoties bij en daar moet je doorheen, of je nu wilt of niet. Neem voor die emoties dan ook echt de tijd en huil af en toe eens flink uit. Dat lucht op. Het is belangrijk dat je die ruimte zeker in het begin neemt en dat de ander jou daar ook de ruimte voor geeft. Gun die ander ook zijn ruimte en respecteer elkaars tempo in verwerking. Het scheidingsproces verloopt dan uiteindelijk soepeler. Kom je er zelf niet goed uit, schakel dan de hulp in van een therapeut of een relatiecounsellor. Daar is helemaal niets mis mee.

  4. Antwoorden
  Vooral als jij wordt verlaten door je geliefde, is het belangrijk om eerlijk antwoord te krijgen op de ‘waarom?’-vraag. Misschien wil je dat helemaal niet horen, maar het is belangrijk, want anders blijf je met deze vraag wellicht onbewust rondlopen. Het gevolg kan zijn dat jij blijft ontkennen dat het echt over is en tevergeefs denkt dat je partner weer bij je terugkomt. Je kunt dan niet toekomen aan het rouwproces en je blijft dan uiteindelijk langer verdrietig dan nodig was geweest. Andersom geldt dit uiteraard ook: als jij degene bent die de knoop heeft doorgehakt, geef de ander dan de antwoorden die nodig zijn.

  5. Een kaartje voor jezelf
  Stuur jezelf af en toe een kaartje met daarop de boodschap ‘Je komt hierdoorheen!’ of ‘Nu heb je het misschien even moeilijk, maar het wordt echt beter!’ Het is belangrijk om in een moeilijke tijd in jezelf te blijven geloven.

  6. Relatiecounsellor / mediator
  Als je er niet meer uitkomt, ga dan met je partner naar een relatiecounsellor / relatietherapeut / mediator. Iemand die jullie beiden
  vertrouwen en die je kan helpen duidelijkheid te vinden in jullie
  situatie. Als jullie tijdens zo’n gesprek concluderen dat niets jullie bij
  elkaar houdt, geeft dat helderheid, zodat jullie met een goed gevoel
  uit elkaar kunnen gaan. Als dat gebeurt, bestaat er een grote kans
  dat jullie wel ‘on speaking terms’ kunnen blijven. Met name het inschakelen van een relatiecounsellor/ mediator kan je hierbij helpen.
  En dat voorkomt wellicht een onnodige en dure rechtszaak. De mediator is er immers voor beide partijen en kan je helpen bij het maken van afspraken en/ of het ouderschapsplan.

  7. Ouderschap na scheiding
  Als je dan besluit om te scheiden en je hebt een kind, bedenk dan dat je altijd ouder blijft! Je moet dus ook een manier zien te vinden om daar op een juiste manier mee om te gaan: een manier die goed is voor jezelf, voor je ex-partner én voor je kind. Daar moet je goed over nadenken. Als je bereid bent energie te steken in het ouderschap is er een grote kans dat je kind niet de dupe wordt van de scheiding. Ook voor deze gesprekken kun je terecht bij de relatiecounsellor/ mediator.

  8. Hardloopschoenen
  Het kan zijn dat je erg boos bent op je ex partner maar de woede kan zich ook op jezelf richten omdat je bijvoorbeeld het gevoel hebt gefaald te hebben. Een fysieke uitlaatklep is dan belangrijk. Zo voorkom je ook dat je mogelijk je kinderen ermee belast. Hard rennen is een goede manier om je emoties kwijt te kunnen. Het voordeel is dat je alleen een paar goede hardloopschoenen nodig hebt en het kunt inplannen wanneer het jou uitkomt. Bewegen helpt ook om je beter te ontspannen en te slapen. Dat is nu zeker geen overbodige luxe.

  9. Oppas / Vriend(inn)en
  Voldoende tijd voor jezelf is noodzakelijk, zodat je weer nieuwe energie kunt opdoen en om ervoor te zorgen dat je niet kopje-onder gaat. Vaak heb je het nu drukker dan ooit. Misschien ga je verhuizen, moet je meer werken en wil je juist nu vaker bij de kinderen zijn. Toch is het nodig om voldoende rustmomenten voor jezelf in te plannen. Een goede oppas is in dat geval goud waard. Lukt dat niet, zorg dan voor voldoende korte momentjes voor jezelf. Een kwartiertje met een mooi boek op de bank of een kopje thee in het zonnetje helpt al.
  Vriendinnen en vrienden heb je nodig om je verhaal kwijt te kunnen, voor troost maar ook voor het zorgen van afleiding, om weer eens goed te lachen en voor praktische hulp. Maar de onmisbare vriendin of vriend is degene die jou een schop onder de kont geeft om op een zeker moment je leven weer op te pakken en je behoedt voor achteraf niet-handige acties naar je ex.

  10. Jijzelf
  Bij de meeste vrouwen duurt het een periode met ups en downs om weer in balans te komen. Wanneer het erg moeilijk voor je
  blijft, als je de boosheid maar niet van je af kunt schudden of je het erg lastig vindt dat er een nieuwe vriendin in het leven van je ex is gekomen, overweeg dan professionele hulp. Maar hoe cliché het misschien ook klinkt:
  uiteindelijk ben jij degene die ervoor moet kiezen om het verleden en je ex achter je te laten en te kiezen voor een toekomst met nieuwe mogelijkheden. Alleen jij kan die knop bedienen. Leer die knop omzetten!

   

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply