Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • 10 must-haves bij scheiden
  Rate this post

  ‘Als jullie hebben besloten om ‘uit elkaar’ te gaan, heeft dat emotionele en financiële gevolgen voor jou, voor je partner én voor je kind(eren). De ScheidingsMakelaar is er voor jou om alle mogelijke vragen te beantwoorden’, aldus Peter en Gozien Vossen De ScheidingsMakelaar voor Oost en Midden Gelderland. ‘Wij begeleiden je tijdens het hele proces, zodat je na afloop ervan een solide, nieuwe start kunt maken. Scheiden is ook een nieuw begin!’ Hier volgen 10 must-haves om je door die moeilijke tijd te helpen.

  1. Communicatie
  Goed communiceren is belangrijk, niet alleen tijdens het proces van scheiden, maar ook na de scheiding. Het gaat er immers om dat jullie allebei de draad van jullie leven kunnen oppakken. Jullie moeten goed kunnen overleggen om tot goede en uitvoerbare afspraken te komen over jullie kinderen, maar ook over jullie gezamenlijke bezittingen, waaronder jullie huis.
  Ondanks het beëindigen van jullie liefdesrelatie moeten jullie op een respectvolle manier met elkaar om kunnen (blijven) gaan, wat een duurzame relatie tot gevolg zal hebben.

  2. Moed
  Je hebt moed nodig om te constateren dat jullie elkaar niet meer gelukkig maken en je hebt lef nodig om dat te erkennen en het ook uit te spreken. Je stapt zomaar in het diepe en je hebt te maken met allerlei onzekerheden.
  Het vergt ook moed om iemand in te schakelen die jullie kan helpen om je ziel en zaligheid op tafel te leggen bij een voor jullie onbekende.

  3. Tissues
  Je zit met allerlei emoties, waaronder soms zo intens verdriet. Huilen hoort daar ook zeker bij, dus een doos tissues hoort er te zijn. De ScheidingsMakelaar geeft je ruimte voor emotie. Huilen en je stem verheffen kan je helpen om te zeggen wat je wil zeggen.

  4. Antwoorden
  Als je relatie stukloopt zit je met allerlei vragen. Vooral de ‘waarom?’-vraag, wanneer je partner niet meer met je verder wil. Soms is het antwoord voor de hand liggend, maar andere vragen zijn niet eenvoudig te beantwoorden. Niet op iedere vraag hoeft meteen een antwoord klaar te liggen; het kan ook later. Een antwoord kan namelijk ook spanningen opleveren.

  5. Een kaartje voor jezelf
  Stuur jezelf gewoon af en toe eens een kaartje. Daarop zet je een tekst die jij graag zou willen ontvangen: ‘Klasse van je, dat je dit doet!’ of ‘Zet ‘m op, meid!’. Het is belangrijk om in een moeilijke tijd in jezelf te blijven geloven.

  6. Mediator / ScheidingsMakelaar
  Een besluit om ‘uit elkaar te gaan’ heeft als gevolg dat er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden voor de toekomst. De ScheidingsMakelaar neemt alle facetten van de scheiding samen met jou en jouw partner door om uiteindelijk te komen tot het echtscheidingsconvenant en (indien aan de orde) het ouderschapsplan. Hierin staan alle afspraken, waaraan jij en jouw partner zich na de scheiding zullen gaan houden.

  7. Ouder-kindcoach
  De ouder-kindcoach praat met de kinderen en de ouders over de gevolgen van de scheiding in de nieuwe situatie. Uitgangspunt is dat de ouder-kindrelatie goed blijft. Daarom ook moeten ouders goed blijven communiceren in het belang van het kind. Dat betekent soms dat je je eigenbelang opzij moet zetten.
  Een scheiding treft altijd de kinderen. Vaak gaat het dan om nog jonge kinderen, maar een scheiding heeft ook gevolgen voor pubers en jongvolwassenen. Ook kinderen boven de 18 jaar hebben hun ouders nodig, of ze nu inwonend of uitwonend zijn. De ouder-kindcoach is er ook voor hen.

  8. Hardloopschoenen
  In een moeilijke tijd is het goed om je hoofd leeg te laten lopen, bijvoorbeeld door te gaan hardlopen. Even tijd voor jezelf en het is nog gezond ook voor lichaam en geest. Het is belangrijk om je even een moment goed te voelen!

  9. Oppas / Vriend(inn)en
  Niet alleen tijdens, maar ook na de scheiding zijn vrienden, familie en de oppas erg belangrijk. De oppas alleen al biedt je de mogelijkheid om even uit de stress te zijn, om even uit de thuissituatie te zijn. Na de scheiding ga je verder met je eigen leven en dat doe je nu alleen. Het is dan fijn als je een beroep kunt doen op familie en vrienden.

  10. Jijzelf
  Door alle zorgen en veranderingen loop je de kans dat je jezelf kwijtraakt. Probeer onder die omstandigheden toch zoveel mogelijk jezelf te zijn, te blijven of te worden, gewoon omdat je recht hebt op een nieuw begin. Probeer tot rust te komen en schenk aandacht aan jezelf. Je kunt aan de ene kant blij zijn dat je van je partner af bent, maar het leven zonder partner kan ook tegenvallen. Je moet wel blijven opkomen voor jezelf!
  Geïnspireerd door Pemmelaar Family Mediation.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply