Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Even het ziek-zijn vergeten’

  Het is de eerste zomer dat kleine patiëntjes, maar ook grotere kinderen kunnen genieten van een buitenspeelplek naast het Ikazia Ziekenhuis. ‘Een glijbaan, speelhuisje, chill-plekje, hinkelbaan, tafeltennistafel, basketbalpaal: er is voor elk wat wils’, vertelt pedagogisch medewerker Tirza Verduin.

  Het ziekenhuis is ontzettend blij met de nieuwe speel­toestellen, die mogelijk zijn gemaakt door Stichting Dada. ‘Zo kunnen kinderen even alle dingen van het ziekenhuis en het ziek-zijn vergeten. Op de Kinderafdeling waren wel leuke spelmogelijkheden, maar buiten hadden we niets.
  Dat misten we erg. Het is zó fijn voor de kinderen die dit kunnen, om even buiten te spelen en een frisse neus te halen. Daarom dienden we een tijdje geleden een voorstel in bij de Stichting Dada voor een buitenspeelplaats’, vertelt Tirza.

  De Stichting, die zich inzet voor het welzijn van zieke kinderen, was direct enthousiast. Met de opbrengst van de ‘Dada Golfdag’ realiseerde zij de nieuwe buitenspeelplek. De speeltuin voorziet duidelijk in een behoefte. ‘Veel kinderen willen ernaartoe’, vervolgt Tirza, die niet alleen speelt met de kinderen, maar de kinderen en hun ouders ook voorbereidt op een opname, begeleidt tijdens een opname en pedagogische nazorg biedt.
  De speeltuin is veilig, kindvriendelijk en gezellig. Er is gekozen voor speeltoestellen waar iedereen iets aan heeft. Ook kinderen met een infuus op een verrijdbare infuuspaal kunnen er goed spelen. De kleur paars valt op; het is de kleur van Stichting Dada. En de giraf blijft ook niet onop­gemerkt: wist je dat dit het dier is met het grootste hart? Mooi toch? ‘Ik hoop nog heel veel blije gezichten te zien hier!’, besluit Tirza.

  Lekker buiten spelen
  Fedde Molenaar en zijn moeder Roos zijn spe­ciaal naar het Ikazia Ziekenhuis gekomen om de nieuwe buitenspeelplek te bewonderen. Moeder vertelt ook over de gezondheid van Fedde. Enthousiast rent de vrolijke driejarige op de speeltoestellen af. Alles probeert hij uit en hij is dol op de grote knuffelgiraf die voor hem is klaargezet.

  Vanaf zijn geboorte was Fedde al vaak ziek. Zijn moeder vertelt: ‘Bij de geboorte had hij een longontsteking, en in de loop van de tijd merkten wij dat hij heel weinig energie had. Elk virus pakte hij op. De huisarts verwees ons door naar Ikazia en verschillende onderzoeken volgden. Nog steeds is onduidelijk wat er precies met hem aan de hand is. Dat is erg moeilijk en onzeker voor ons gezin: papa, mama, zus Emma van 6 jaar en Fedde natuurlijk.’

  Fedde is heel vaak in het ziekenhuis geweest, ook in het Sophia Kinderziekenhuis, en er loopt een
  onderzoek in het VU Medisch Centrum. Hij heeft in het ziekenhuis vaak extra zuurstof gekregen.
  Roos: ‘Voor hem is een ziekenhuis niet vreemd. Hij is er zo’n beetje mee opgegroeid. We zijn heel blij dat we altijd zo goed worden ontvangen. Er is veel aandacht voor het welzijn van kinderen. Heel mooi om te zien!’

  In de zomer blijft het gezin in Nederland, binnen het bereik van de medisch-specialistische zorg. Roos: ‘We willen dicht in de buurt blijven nu het allemaal zo onzeker is. Iedereen zoekt het allerbeste voor Fedde. In ieder geval kan hij bij Ikazia nu ook lekker buiten spelen!’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply