Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik heb 2 dagen gehuild’
  Rate this post

  Vorig jaar – augustus 2016 – kreeg ik een oproep van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ik ben vervolgens naar ‘de bus’ gegaan in Delft om het onderzoek te laten doen.

  Omdat ik al een vermoeden had, reageerde ik dus erg koel toen de arts mijn man en mij het nieuws vertelde. Ik dacht maar aan ėėn ding: ik moest beter worden! Ik vond mijn diagnose erg voor iedereen om mij heen. Zelf ging ik in de overlevingsstand. Bij mij was het kwartje nog niet gevallen.

  Na de operatie volgden 21 bestralingen. Omdat ik de bestralingen moest ondergaan, belde ik met de bloedbank en zei dat ik tijdelijk geen bloed kon geven in verband met de bestralingen. Er werd mij door de arts van de bloedbank verteld dat ex-kankerpatiënten nooit meer bloed mogen geven. Ik denk dat toen het kwartje pas viel. Ik moest onder ogen zien dat ik een ex-kankerpatiënt was en heb twee dagen gehuild. Alsnog. Ik moest door. Je weet dat je iedere dag naar radiotherapie gaat om beter te worden. Brand die rotzooi maar weg!

  Enkele weken na de bestralingen ging ik weer voor een aantal uren aan het werk; gewoon het leven weer oppakken. Maar wat kreeg ik een prikkels en wat was ik moe… Toch wilde ik doorgaan met werken, wat resulteerde in een terugval. Huilend van moeheid kwam ik uit mijn werk. Dit ging niet de goede kant op. De oncologieverpleegkundige heeft mij, na de terugval, verwezen naar Sophia Revalidatie. Wanneer je ziek bent, is er veel zorg en aandacht voor je. De begeleiding vanuit het ziekenhuis houdt dan op en je moet op eigen kracht verder. Ik wist niet hoe en had iets nodig om het laatste zetje te krijgen. Sophia Revalidatie was een redmiddel voor mij. De sfeer daar is heel ongedwongen, de mensen zijn ontzettend vriendelijk en het is heel fijn om met andere mensen te zijn die aan het herstellen zijn en je begrijpen.

  Een onderdeel van de oncologische revalidatie is ergo­therapie. Je leert, door op te schrijven wat je ieder kwartier doet, wat voor jou belastend is. Zo kom je erachter dat de activiteit zelf niet per se zwaar is, maar vermoeiender is doordat je ervoor al een andere activiteit hebt gedaan. De oplossing was simpel: een moment van rust nemen na iedere activiteit.

  Ik zal nog 5 jaar hormoontabletten moeten slikken, maar ik ben er weer! Ik ben Sophia Revalidatie heel erg dankbaar voor dat laatste zetje. Ik zal het alle herstellenden aanraden. Chapeau voor het hele team! Ik heb nog steeds contact met het clubje vrouwen waarmee ik samen de revalidatie doorging. Vanavond hebben we afgesproken voor een reünie…

  Erna van der Laan (51) uit Delft

  Sophia Revalidatie
  Patiënten die behandeld zijn voor borstkanker, gynaecologische tumoren, lymfomen, leukemie of darmkanker volgen bij Sophia Revalidatie een medisch specialistische oncologische revalidatiebehandeling. Na de revalidatiebehandeling ervaren de meeste patiënten een afname van vermoeidheid en een verbeterde fysieke belastbaarheid en kwaliteit van leven.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply