Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een andere kijk op ziekte
    Rate this post

    De behoefte om op een andere manier contact  te maken met ziekte en te onderzoeken wat de ­mogelijke boodschap is die eronder ligt, kom ik steeds vaker tegen in mijn counseling- en healingpraktijk. Mensen met kanker bijvoorbeeld,  die duidelijk voelen ‘Ik heb dit niet voor niks.  De tumor wil me iets vertellen’.

    Wanneer je wordt geconfronteerd met ziekte in je leven, kom je meestal eerst in een medische en emotionele achtbaan terecht. Pas daarna, als er meer besef is van het feit dat deze ziekte nu onderdeel van je leven is, ontstaat er meer ruimte voor zingeving en onderzoek. Deze reis naar binnen, deze queeste, vraagt van je om echt naar binnen te luisteren en op zoek te gaan naar wat er voor jou klopt, naar wat jouw hart je ingeeft.
    Op die reis kom je heel veel verschillende perspectieven ­tegen vanwaaruit je naar ziekte kunt kijken. In mijn ­beleving is het belangrijkste om datgene te volgen, waarbij je van binnen voelt: ‘Dit raakt me. Dit kan me een stap verder helpen’.

    Familieopstellingen bij ziekte
    Zelf werk ik voornamelijk vanuit het systemisch perspectief en dichtbij het lichaam, waarbij we luisteren naar de taal van jouw lichaam. Opstellingen helpen hierbij om bewustwording te brengen in de relatiepatronen tussen jou, jouw ziekte, jouw relaties in het hier en nu en de geschiedenis van jouw familiesysteem. Wat we daarbij zien is dat ziekte een uiting is van het lichaam om iets wat niet gezien is zichtbaar te maken. Dit kan iets zijn uit het eigen leven. Maar vaak zien we dat de geschiedenis zich herhaalt en dat wat er in het hier en nu speelt resoneert met personen, gebeurtenissen en gevoelens die eerder in de familie­geschiedenis geen plek hebben gekregen.

    De klachten van Jeroen
    Zoals bij Jeroen, een jongeman die al circa 20 jaar last had van Colitus Ulcerosa, een darmaandoening. Hij vertelt me hoe hij het laatste half jaar eigenlijk continu buikpijn heeft, waarbij het voelt alsof het leven uit hem wegvloeit, hij uitdroogt en zijn keel wordt dichtgeknepen. Zowel in zijn werk als in zijn privéleven heeft hij het gevoel vast te zitten. In het voorgesprek is een diepe opgekropte woede voelbaar, die hij herkent. In de ruimte die ontstaat door het te benoemen, kan hij al iets ontspannen en kunnen we verder kijken.
    In de 2 sessies die ik met hem heb, volgen we de spanning in zijn lichaam naar dat punt waar de ziekte mee resoneert. Er komt veel spanning vrij uit zijn lichaam, en we zien waar de darmaandoening mee resoneert in zijn eigen leven en ook dieper in de familiegeschiedenis. Zodra we contact maken met het weggestopte verdriet in zijn familielijn, wordt de pijn in zijn buik eerst heviger. Dan, als we er even bij zijn en hij werkelijk contact heeft met het gebeurde en de niet-geleefde gevoelens, merkt hij hoe het langzaam zachter en ruimer wordt in zijn buik. Aan het einde van ons werk samen voelt hij zich rustiger, minder ontvlambaar, meer aanwezig in zijn lichaam en zijn de spanningsklachten in zijn lichaam aanzienlijk minder.

    Er zijn geen harde uitspraken over oorzaak en gevolg. Iedere sessie heeft zo zijn eigen verloop en iedere persoon die bij me komt heeft zijn eigen weg te gaan.

    Over Stefanie Bussing
    Stefanie Bussing heeft een praktijk Be all you can Be in Haarlem en is als partner verbonden aan de Academie voor Opstellingen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply