Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • 5 feiten over stress
    Rate this post

    Een beetje stress is op zichzelf niet slecht. Het kan je bijvoorbeeld de scherpte geven om beter te presteren onder druk. Maar wanneer je voortdurend last hebt van stress, kun je klachten krijgen als hoofdpijn, maagklachten, slapeloosheid en piekeren, of erger nog: een burn-out.

    Heb je zelf last van stressklachten, dan kun je bij mij terecht voor hartcoherentietraining. Door middel van biofeedback op je hartritme laat ik je ervaren hoe je kunt omgaan met stress en hoe je jezelf in een optimale toestand kunt brengen. Je oefent met diverse interventietechnieken en leert hoe je die in het dagelijks leven kunt inzetten. De effecten zijn direct merkbaar, zichtbaar en meetbaar. Je krijgt een waardevolle tool tot jouw beschikking met een langdurig rendement die je waar en wanneer je wilt voor de rest van jouw leven kunt benutten.

    Feit 1: Niet alleen grote incidenten kunnen tot chronische stress leiden
    Zowel bij ingrijpende gebeurtenissen zoals ziekte of ontslag als bij een dagelijkse opeenstapeling van kleine irritaties, zoals files of een te grote werklast, reageert het lichaam met een stressreactie. De meesten van ons maken talloze keren per dag een typische stressreactie mee. Zo’n reactie begint met een cascade van meer dan 1400 biochemische reacties in het lichaam. Doen we hier niets tegen, dan lopen we de kans om voortijdig te verouderen, cognitief minder te presteren. Ook raakt onze energie op, leveren we onze effectiviteit in en denken we minder helder.

    Feit 2: Stress kan slimme mensen domme dingen laten doen
    Stress zorgt ervoor dat een deel van de hersenen niet meer goed kan samenwerken, zodat je niet meer optimaal functioneert. Als we meer coherent zijn – een toestand waar we mentaal scherp, emotioneel kalm zijn en voelen en denken met grotere helderheid – werken brein, hart en zenuwstelsel beter samen.

    Feit 3: Mensen kunnen ongevoelig worden voor stress
    We zijn vaak zó gewend geraakt aan continue stress, dat we mentaal ongevoelig zijn geworden voor de lichamelijke effecten van stress. Voor sommige mensen is het dagelijks ervaren van druk, irritaties en ergernissen een normale zaak. Maar kleine stressbronnen stapelen snel op. Het kan zijn dat we niet door hebben in hoeverre de stress onze mentale en emotionele helderheid en onze gehele gezondheid aantast. Totdat het aan de oppervlakte komt als een slechte beslissing, een over­reactie of een ongewenste diagnose aan de dokterstafel.

    Feit 4: We kunnen controle hebben over onze stress
    We hoeven geen slachtoffer te blijven van onze emoties, gedachten en houdingen. We kunnen controle krijgen over onze reactie op stress als we stressvolle situaties eerder leren opmerken. De volgende stap is weten hoe we moeten reageren zodat we voorkomen dat stress zich gaat manifesteren als een fysieke, mentale of emotionele klacht.

    Feit 5: De beste strategie is om stress op het moment zelf aan te pakken
    Stress kun je het beste gelijk aanpakken op het moment dat je de stress voelt opkomen. Veel mensen verbrassen hun energie met continu stressen en denken dat later weer aan te kunnen vullen met een yogales, een work-out in de sportschool of een vrij weekend. Maar dat werkt bij stress op de lange termijn niet afdoende. Let je niet op jouw innerlijke balans. Dan heeft jouw lichaam namelijk de fysieke stressreactie al in werking gesteld. Uiteindelijk lijdt jouw eigen gezondheid eronder.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply