Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • 5 tips om je auto te onderhouden in de winter

  In de winter heeft je auto het een stuk zwaarder door kou, gladheid en pekel. Om je vervoersmiddel zonder al te veel problemen de winter door te krijgen is het belangrijk om op een paar dingen te letten. Ook voor je eigen veiligheid trouwens. Kleine moeite, maar dan heb je er straks in de lente ook nog soepel van A naar B.

  1. Wissel naar winterbanden
  Het klinkt logisch en toch laten veel automobilisten zich verrassen door koning Winter. Je denkt dat het nog wel kan en plotseling vriest en sneeuwt het en staat jouw ato nog op zomerbanden. Maak op tijd een afspraak om drukte te voorkomen en laat winterbanden onder je auto zetten. Zo glij je niet weg als je plotseling moet remmen of uit moet wijken.

  2. Met goede motorolie gaat starten gesmeerd
  Niets is zo vervelend als een auto die niet start. Daar sta je dan in de bijtende kou. Naast bijvoorbeeld een slechte accu of versleten bougies kan de verkeerde of te weinig motorolie voor startproblemen zorgen. Een vuistregel is dat je bij motorolie kopen kiest voor ‘W’ en het laagste getal dan kan voor je auto. Deze olie is sneller bij de onderdelen die gesmeerd moeten worden waardoor de motor eerder aanslaat. Het is dus beter om 5W-40 te nemen dan 10W-40. Maar als je oliepeil laag is en je hebt niks anders voor handen, een olie is helemaal geen optie!

  3. Goed zicht met antivries
  Zeker als het wegdek bevroren is of als het hard sneeuwt is goed zicht heel belangrijk. Zorg daarom dat dat je antivriesruitensproeiervloeistof gebruikt. De blauwe vloeistof is antivries en de roze is voor de zomer. Het scheelt een hoop als je ruiten goed schoon zijn. Dan heb je niet alleen beter zicht maar die beslaan ook niet zo snel. Het beste is om je airco te gebruiken als je wegrijdt. Dan zal de condens snel verdwijnen en wordt geen nieuwe condens gevormd.

  4. Vastgevroren op z’n plek
  Als het echt gaat vriezen kan het een ander vast- of dichtvriezen. Bijvoorbeeld je portier(slot), handrem, ruitensproeiers en autoruit. Het is slim om een ontdooipakketje samen te stellen voor de koude wintermaanden. Daarin zit bijvoorbeeld een spuitbus of fles ontdooier, ijskrabber, handschoenen voor je handen. Als je de handrem niet hoeft te gebruiken doe het dan niet, dan vriest hij ook niet vast. En als hij wel vast zit trek je hem nog een stukje omhoog voordat je hem naar beneden duwt. Veeg ook de sneeuw van je auto zodat die niet onder het rijden jou of een ander verblindt.

  5. Wees voorbereid
  Het is niet te hopen, maar het kan gebeuren. Met een paar spullen in je auto ben je voorbereidt op het ergste. Leg een paar dekens achterin om warm te blijven als je op hulp moet wachten. Je hebt speciale matten die je onder je banden kunt leggen voor meer grip als je vast komt te zitten. Ook handig is een opklapbaar schepje (te verkrijgen in kampeerwinkels) om je autobanden uit te graven.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply