Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • 5 vragen aan huidexpert Marjan van Gemerden
    Rate this post

    Een litteken is een veel voorkomend huidprobleem. Bijna iedereen heeft wel een of meerdere littekens. Ze worden veroorzaakt door verschillende typen huidletsels, zoals snijwonden, brandwonden, acne, striae, chirurgische ingrepen, vaccinaties, piercings en het verwijderen van tatoeages. Maar hoe normaal het ook is, veel mensen weten nog weinig van de juiste verzorging om littekens mooier te laten genezen.

    Marjan van Gemerden van Vital Huidinstituut beantwoordt prangende vragen over huidverbetering, -veroudering en -verzorging. Met 28 jaar ervaring is Vital Huidinstituut dé huidspecialist in de regio.

    Hoe ontstaat een litteken precies?
    Een litteken ontstaat door het genezingsproces van wondherstel in de huid. Het bindweefsel waarmee de wond herstelt, is echter slecht doorbloed, minder elastisch en onregelmatiger. Ook heeft het niet hetzelfde collageenniveau als de omringende huid, waardoor het litteken er anders uit gaan zien. Er zijn vier typen littekens, namelijk normotrofische, hypertrofische, keloïdale en atrofische littekens. Onder alle soorten littekens is het hypertrofische of keloïdale litteken het meest ontsierende en onaangename litteken. Bovendien zijn deze het moeilijkst te behandelen.

    Welke methoden worden vaak ingezet?
    De meest voorkomende littekenproducten zijn siliconengel, crème of pleisters. Wanneer je deze producten snel begint te gebruiken en dat acht maanden tot een jaar volhoudt, kunnen ze het uiterlijk van het litteken verbeteren. Daarnaast zijn er behandelingen met laser en IPL. Beide methoden gebruiken licht om het genezingsproces in het littekenweefsel te bevorderen, maar dit kan een litteken niet volledig verwijderen. Ook chirurgische excisie is een effectieve methode voor het verwijderen van littekens, maar er is een risico op het opnieuw optreden van littekenweefsel na de ingreep.

    Wat kan een huidspecialist betekenen voor littekenvermindering?
    Een huidspecialist kan een speciale littekenbehandeling uitvoeren. Tijdens de behandeling wordt de huid gereinigd. Daarna vindt een effectieve microneedling plaats waarbij een anti-irriterende- en ontstekingsremmende stof wordt ingezet. De specialist brengt vervolgens vijf tot 8 lagen van de speciale Rejuvi Scarcare Formula aan. Door middel van deze Scarcare Formula wordt de huid zachter en losser gemaakt en de collageenherverdeling in het weefsel verbeterd. Op die manier kunnen littekens (ook de hypertrofische en keloïdale) aanzienlijk worden verminderd.

    Wat moet je doen na een littekenbehandeling?
    Was 48 uur na de behandeling de lagen Scarcare Formula zorgvuldig af en houd de huid voor die tijd droog. Gebruik gedurende tien dagen om de dag Conditioning Oil en ‘a’ Retinyl Serum. Breng dit tweemaal daags aan (’s ochtends en ’s avonds), te beginnen met de Conditioning Oil. Gebruik vervolgens vijf tot tien dagen (tweemaal daags) de Scarcare Gel.

    Vanaf wanneer kan een litteken behandeld worden?
    Een litteken kan pas behandeld worden wanneer deze niet meer zacht aanvoelt en als de wond goed geheeld is. De ontstekingsfase van een litteken duurt doorgaans een tot vier dagen en de ‘regeneratiefase’, waarin weefsel opnieuw wordt aangemaakt, duurt gemiddeld van de 4e tot de 21e dag. Na anderhalf tot twee jaar is de huid feitelijk pas genezen. Je kunt tot dat moment actie ondernemen om een litteken er mooier uit te laten zien, maar zeker ook na die tijd worden er met de Rejuvi littekentechniek goede resultaten behaald.

    Hulp bij huidproblemen
    Heb jij last van rosacea of (één van) de volgende huidproblemen? Dan ben je bij Vital Huidinstituut op de juiste plek om je huid te verbeteren!
    – acne, mee-eters en onderhuidse ontstekingen
    – pigmentvlekken
    – een rokershuid
    – (acne)littekens of vlekjes
    – rimpels en (fijne) lijntjes

    Specialist in
    – huidverbetering
    – anti-aging
    – acnebehandeling
    – ontharen

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply