Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • 5 vragen aan huidexpert Marjan van Gemerden
  Rate this post

  Je gezicht zou je kunnen zien als je visitekaartje; het eerste waar mensen naar kijken wanneer je ze tegenkomt. Als er iets met je gezicht aan de hand is, dan valt het ook snel op. Er zijn echter helaas verschillende huidaandoeningen die erg zichtbaar zijn. Een voorbeeld van zo’n huidaandoening is rosacea.

  Wat is rosacea ?
  Dit is een aandoening waarbij je wangen en neus rood kleuren met bultjes en bloedvaatjes onder de huid, die sterk zichtbaar worden. Omdat de aandoening steeds terugkeert, kan dat ook mentaal voor problemen zorgen. Heel vervelend natuurlijk, maar gelukkig zijn er technieken en producten waarmee je de huidconditie helpt te verbeteren.

  Hoe herken je het?
  De typerende symptomen zoals hiervoor genoemd herken je misschien wel, maar vaak hoor ik dat mensen niet goed weten wat rosacea precies is. Rosacea is een chronische huidaandoening waarbij de bloedvaatjes in je gezicht abnormaal verwijd zijn door een toegenomen bloedstroom. Dit kan stilstand van bloed tot gevolg hebben, wat een ontstekingsreactie uitlokt.
  Door deze ontsteking verslechtert de conditie van de bloedvaatjes en huid, wat voor die rode wangen en zichtbare vaatjes zorgt. Daarnaast kan rosacea zich uiten door bultjes en puistjes. Hierdoor kan rosacea nog weleens worden verward met acne. De puistjes bestaan echter niet uit talg, zoals bij acne, maar uit ‘lymf’, oftewel vocht.

  Hoe ontstaat rosacea?
  Opvallend is dat rosacea vooral voorkomt bij mensen met een lichte huid. Daarnaast zien we het vooral bij vrouwen boven de dertig. Toch is het niet helemaal duidelijk wat rosacea precies veroorzaakt, al is wel bekend dat rosacea bij ongeveer een derde van de mensen met klachten vaker voorkomt in de familie. Verder speelt rosacea ook op na specifieke omstandigheden. De aandoening is bijvoorbeeld vaak een stuk erger na veel zonlicht. Ook eten kan meespelen – alcohol, koffie, zuivel en soja kunnen er allemaal voor zorgen dat de uitslag verergert. Andere triggers zijn stress, sigaretten, pittig eten en agressieve huidbehandelingen.

  Wat kun je ertegen doen?
  Er zijn bepaalde zaken die je kunt doen om je huid rustig te houden om te voorkomen dat de rosacea zich verder uitbreidt. Ten eerste helpt het om de huid te kalmeren en de weerstand van de huid op te bouwen. Dat kun je doen door producten te gebruiken met kalmerende vitamines, zoals vitamine B3, C en E. Let er ook op dat je (reinigings)producten mild zijn en vermijd agressieve stoffen en scrubs. Zorg er daarnaast voor dat je de huid beschermt tegen zonlicht of andere schadelijke invloeden.

  Kan je van rosacea afkomen?
  Rosacea is chronisch, dus gevoeligheid hiervoor zal niet verdwijnen. Maar wel is het mogelijk om ‘flare-ups’ en symptomen tot een minimum te beperken door goede huidzorg en regelmatige huidbehandelingen. Bij Vital hebben we de grootste zorg voor je huid en zoeken we naar de behandeling die bij jouw huid past. Het doel is een gezondere huid die zacht en soepel aanvoelt. Een aandoening als rosacea, die vaak erg zichtbaar is en uit zichzelf niet weggaat, heeft een grote impact op je leven. Maar het hoeft je leven niet te beheersen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply