Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
 • 50-plussers geen last, maar lust!
  4/4 - (1 stemmen)

  Regelmatig komen vragen bij je op zoals: hoelang KAN ik nog doorwerken, hoelang MAG ik nog doorwerken, hoelang WIL ik nog doorwerken, hoelang MOET ik nog doorwerken en hoe krijg ik werk en privé in BALANS?

  Veel voorkomende vragen van 50-plussers in de praktijk van Seniority.nu. Zowel van cliënten die nog werken als van werkzoekenden. En dan de vooroordelen die ze regelmatig horen, zoals: ze zijn vaker ziek, willen niet meer leren en werken, zijn niet flexibel, zijn met hun gedachten al bij hun pensioen en zijn te duur. Dat knaagt aan mensen, want oudere medewerkers hebben juist kwaliteiten zoals levenswijsheid, specifieke kennis en werkervaring, mentorschap, goede risico-inschatting, klantbewustzijn, flexibiliteit en loyaliteit, die bijzonder waardevol zijn voor organisaties.

  Samen verantwoordelijk
  Dit artikel is niet bedoeld om ‘mee te huilen met de wolven’ of ‘werkgevers ervan langs te geven’. Nee, het is bedoeld om werkgevers en oudere werknemers zich ervan bewust te maken dat ze gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor inzetbaarheid. Want eerlijk is eerlijk: rond het 50ste levensjaar kunnen zich omstandigheden voordoen, in de prive- of werksfeer of een combinatie daarvan, die het functioneren op het werk negatief beïnvloeden. Mensen lopen vast door privéomstandigheden, ervaren dat het werk fysiek te zwaar wordt of dat hun competenties niet meer aansluiten bij de eisen van deze tijd omdat er niet of onvoldoende in scholing en ontwikkeling is geïnvesteerd. Functies veranderen en verdwijnen, jongere collega’s werken anders. Het gevolg is dat de inzetbaarheid van de oudere werknemer minder wordt, terwijl de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat. Als de inzetbaarheid in andere functies dan ook gering is, kan zelfs ontslag dreigen.

  Blijven investeren in 50-plussers
  Dit alles vergt inzicht en veranderingsbereidheid van de werknemer om tot een nieuwe balans tussen werk en privé komen. Maar ook het lef om het met de werkgever te bespreken. Werknemers doen er dan ook goed aan verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen inzetbaarheid. Maar tegelijkertijd doen ook werkgevers doen er goed aan om op deze ontwikkelingen te anticiperen en te blijven investeren in oudere werknemers.

  Alphens Collectief
  Het Alphens Collectief voor Duurzame Inzetbaarheid, dat mede is opgericht door Jan Moes, kan bedrijven en organisaties ondersteunen bij dit samenspel tussen werkgever en werknemer. Samen kunnen oplossingen worden gevonden, waardoor kennis en ervaring behouden blijft met als bijkomend voordeel gemotiveerd personeel, stijgende productiviteit en dalend verzuim. Ook kan het geld opleveren omdat ziekteverzuim wordt voorkomen. Er zijn hiervoor subsidies beschikbaar.

  Feitje
  Een gegeven is dat mensen ouder worden en langer moeten doorwerken. Dit betekent bijvoorbeeld dat een 50’er van nu nog zo’n 20 werkzame jaren voor zich heeft. Volgens het CBS is over 25 jaar een kleine 8% van de werkende beroepsbevolking 65+.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply