Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Bijdragen aan een bijzondere herinnering
    Rate this post

    Pluk de dag. Morgen kan het allemaal anders zijn. De dood is bijna altijd ver van je bed, totdat die ineens voor je deur staat. In mijn vak ben ik me daar natuurlijk extra van bewust, en daarom vind ik het ook zo belangrijk om alles in het werk te stellen om een mooi afscheid te verzorgen. Iedere keer weer. Want elk afscheid is uniek.

    Eén van mijn taken, wanneer ik bij een overlijden word ingeschakeld, is het verzorgen van de overledene. Veel uitvaartverzorgers besteden dit uit, maar ik doe het altijd zelf. En dan het liefst samen met één of meer personen van de familie of nabestaanden. In eerste instantie vinden ze dat vaak spannend of eng, maar wanneer je zo samen bezig bent, gaan ze toch meehelpen. Tijdens het verzorgen zie je de overledene weer langzaam worden wie hij of zij was. Het liefst doe ik dat gewoon in de thuissituatie. Dat is toch anders dan in een uitvaartcentrum. In de vertrouwde omgeving is het toch anders, meer ongedwongen, en op die manier geef je eventuele andere familieleden of nabestaanden, die op dat moment aanwezig zijn, toch nog de gelegenheid om even te komen kijken.

    Natuurlijk
    Wanneer er iemand van de familie meehelpt, kost de verzorging wel wat meer tijd dan wanneer ik het alleen zou doen, maar dat vind ik juist wel fijn. Al doende komen de verhalen los en krijg ik een beeld van wie de overledene was. Het is zó mooi om er samen, in alle rust, aan te kunnen bijdragen om de overledene er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien. Daarbij spelen kleding, het kapsel en eventuele make-up een rol, maar bijvoorbeeld ook de mond. Dat moet gewoon goed en herkenbaar zijn, want dat laatste beeld is iets wat anderen bijblijft. Was moeder bijvoorbeeld ziek, bedlegerig en lag ze altijd op haar zij? Dan kunnen we haar nu ook gewoon zo neerleggen, in plaats van de traditionele houding met de handen gevouwen op de buik. Het hoeft niet meer per se allemaal zoals vroeger, en het is zo fijn dat dat tegenwoordig allemaal kan. Na afloop krijg ik vaak te horen dat de nabestaanden blij zijn dat ze hebben meegeholpen. Dat het eigenlijk heel mooi was om dit laatste, dat ze voor hun dierbare konden doen, hebben gedaan. Dan ben ik blij dat ik die mogelijkheid heb geboden en heb kunnen bijdragen aan een bijzondere herinnering.

    Jolanda Hijmans

    Warm en persoonlijk
    Jolanda Hijmans: ‘Omdat je een uitvaart maar één keer goed kunt doen, vind ik het belangrijk om alles in het werk te stellen om een warme en persoonlijke uitvaart te regelen die helemaal aansluit bij de wensen van de overledene én de nabestaanden. Alles is bespreekbaar en alles is mogelijk. Waarschijnlijk nog meer dan je denkt. Iedere uitvaart is uniek.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply