Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • 6 tips om de hitte in huis de baas te zijn
  Rate this post

  De afgelopen paar jaar hebben we al een paar keer kennis mogen maken met de Hollandse tropen. Temperaturen rond de 35 graden celcius zijn in ons ‘koude kikkerlandje’ niet meer onbekend en dat merken we ook in huis. Ondanks dat we het al meerdere keren meegemaakt hebben, kun je toch nog verrast worden door de hitte. Op een strandbed is dit prima, maar in huis ben je (als het goed is) de hitte liever kwijt dan rijk. Om je hier een handje bij te helpen geven we je zes tips om de hitte in huis te verdrijven!

  Tip 1: lucht je huis ‘s ochtends en ‘s avonds door
  Eigenlijk is de gouden regel: zodra de zon (nog) niet zo sterk is of weg is, mag je alle ramen en deuren tegen elkaar openzetten. Op deze manier kun je jouw huis lekker doorluchten en haal je de koele lucht naar binnen. Het klinkt logisch, maar toch is het een veelgemaakte fout dat mensen overdag verkoeling zoeken door de ramen open te zetten. Op deze manier haal je juist de warmte naar binnen. Tijdens deze momenten is het de bedoeling dat je alle ramen, deuren en gordijnen dicht doet om de warmte buiten te houden.

  Tip 2: zorg voor goede zonwering
  Naast je ramen, deuren en gordijnen dicht doen op de heetste momenten, is het ook verstandig om goede zonwering aan te schaffen. Met rolluiken, zonneschermen, lamellen of shutters kun je heel wat zon tegenhouden. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel soorten en maten, zodat het ook helemaal matcht met je interieur!

  Tip 3: zet elektronische apparaten uit
  Loop eens een rondje door je huis en zie hoeveel elektronische apparaten je eigenlijk wel niet in huis hebt. Al deze apparaten geven warmte af zodra je ze gebruikt. Als je de mogelijkheid hebt, is het verstandig om ze tijdens het warme weer uit te zetten of uit te laten. Kies er bijvoorbeeld voor om een lekkere salade te maken in plaats van een ovengerecht. Of droog je was buiten in plaats van in de droger. Daag jezelf uit om nog meer elektronische apparaten niet te gebruiken en kijk hoeveel dit scheelt!

  Tip 4: ga voor groen!
  Door te kiezen voor natuurlijke beschutting kun je een koeler huis creëren. Als je bijvoorbeeld klimop of blauwe regen tegen je huis laat groeien ziet dit er ook nog eens heel sfeervol uit. Win-win dus! Verder is het goed om niet te veel tegels in je tuin te hebben en genoeg ruimte voor groen te maken, zodat het niet te heet wordt in je tuin. Heb je een plat dak? Dan kun je nog een stapje verder gaan en ook hier veel groen op plaatsen. Zo warmt je dak (en de rest van je huis) minder op én kun je ook nog eens waterlast voorkomen.

  Tip 5: isoleer je huis
  Dit is natuurlijk niet iets wat je zo 1,2,3 hebt gedaan, maar het is zeker een aanrader omdat het een langetermijn oplossing is. Naast dat je in de winter op energiekosten kunt besparen, is isoleren ook in de zomer interessant. Een goed geïsoleerd huis zorgt er namelijk voor dat de warmte buiten blijft. Bij isoleren kun je denken aan dak en muurisolatie, maar ook zeker aan zaken zoals dubbelglas.

  Tip 6: schaf een airco of ventilator aan
  Heb je alles geprobeerd of wil je toch liever voor de snelle oplossing gaan? Dan kun je natuurlijk altijd een airco of ventilator aanschaffen. Tegenwoordig zijn er ook airco’s die je gewoon kunt verplaatsen, zodat je ze makkelijk weer kunt opbergen bij koeler weer. Vind je het zonde van je geld of wil je voor een meer milieuvriendelijke optie gaan? Kijk dan eens naar ventilatoren. Je kunt hiermee ook een DIY-airco maken door ijsblokjes of ijskoud water voor de ventilator te zetten. Verkoeling gegarandeerd!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply