‘Gewoon minder eten en meer bewegen, dan val je vanzelf af.’ ‘Ja ja, ieder pondje gaat door het mondje!’ Herken je ze? Je boft maar als je tot de geluksvogels hoort die zich ‘keurig’ gedragen of de net ‘aangevreten’ kilo’s weer in no-time aflijnen en afjoggen. Maar als je tot de pechvogels behoort voor wie dat niet werkt, wat dan? Dan is dit artikel voor jou bedoeld.
Geloof het of niet: je bent niet de enige die met ‘gewoon gezond eten’, op kcal letten en 2 of 3 keer in de week sporten níét afvalt. Als je tot die ‘uitzonderingen’ behoort, ben je waarschijnlijk wanhopig op zoek naar de reden waarom het niet lukt. Je snoept niet (nee, ook niet stiekem), hebt ‘koolhydraatarm’ al geprobeerd, kent Sonja, dokter Frank en Atkins. Niks van dat alles mocht baten. Of je hield het gewoon niet vol! Je hebt het zelfs al aan je huisarts gevraagd. Of er misschien iets aan de hand is, waardoor je simpelweg niet kúnt afvallen. En toen kreeg je een verwijzing naar de diëtiste die je vertelde dat je 5 of 6 boterhammen op een dag moet gaan eten. Van de gedachte alleen al kom jij aan!
Hoe kan het dan dat het jóú niet lukt om af te vallen? Misschien wel 1 van de volgende 7 oorzaken:
1. Jouw beeld van wat ‘gezond eten’ is niet het voedingspatroon waarmee jij afvalt. Wat je tot nu toe deed, werkt immers niet. Het kan dus interessant zijn om eens van gedachten te wisselen rond waar het misschien toch anders kan.
2. Jouw lichaam schakelt moeilijk om naar vetverbranding. Je wordt trillerig, kunt je niet meer concentreren en hebt nog maar één gedachte: ‘Sorry, maar ik moet nú iets eten.’ Best vreemd toch, als je bedenkt dat je rond je middel toch echt wel voldoende reserves hebt liggen. Waarom spreekt jouw lijf die niet aan?
3. Je immuunsysteem is keihard aan het werk en vraagt om ‘meer, meer, meer’. Dat zijn meestal koolhydraten. Een overlevingstactiek die ons eeuwenlang heeft gered, maar die in onze huidige maatschappij tegen je werkt. Nog nooit waren de koolhydraten zó gemakkelijk beschikbaar. Ga op zoek naar waar je immuunsysteem mee bezig is. Vaak schuilt het probleem in de darmen.
4. Je hebt chronisch stress. Dat betekent dat je permanent alert bent en veel stresshormonen aanmaakt. Stress hoort tijdelijk te zijn en niet permanent.
Stress maakt dan ook dat je hele hormonale balans wordt verstoord. Vet verbranden is dan niet prioriteit nummer 1 van jouw lichaam.
5. Je bent insulineresistent. Je lichaam maakt nog wel insuline aan om de glucose uit je voeding te verwerken, maar je spiercellen zijn al zó veel en vaak overladen met glucose dat ze simpelweg denken: ‘Ga aan mijn deur maar voorbij’. De receptoren op de cellen worden dus ongevoeliger en de enige plek waar je nog glucose kwijt kunt is… in vetcellen.
6. Je lever breekt hormonen niet goed af. Dit zien we veel bij mensen die last hebben van allerhande hormonale klachten (PMS, cysten, endometriose, overgangsklachten). Denk ook aan hormonen die we ongewild meekrijgen met onze voeding en water uit PET-flesjes.
7. Je schildklier vertraagt. Dit is niet altijd goed zichtbaar in de bloedwaarden die de huisarts meet.
Hulp nodig bij jóúw zoektocht naar een gezonder gewicht? Marian van der Meer begeleidt je hier graag bij. Zij is aangesloten bij de MBOG, de beroepsvereniging voor orthomoleculair therapeuten. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de
mogelijkheden voor vergoeding van de consulten onder ‘alternatieve geneeskunde’.
Reageer op dit artikel