Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • 7 vragen over zonbescherming
    Rate this post

    Dermatoloog Marjolein Leenarts van het Rode Kruis Ziekenhuis uit Beverwijk vertelt hoe je je huid beschermt tegen de zon: ‘Te zuinig smeren is eigenlijk het grootste probleem.’ Op www.rkz.nl/dermatologie beantwoordt  ze nog meer vragen over zonbescherming.

    Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B?
    Zonlicht bestaat uit infrarood licht, zichtbaar licht en  UV-A, UV-B en UV-C. Van de UV-straling die de aarde bereikt, is het grootste gedeelte UV-A en slechts 5 procent UV-B. Verbranding door zonnebaden wordt meestal  veroorzaakt door UV-B-licht. Vroeger dachten we dat UV-A niet schadelijk was, maar nu weten we dat blootstelling aan UV-A ook voor verbranding zorgt en een verhoogde kans op huidkanker geeft. Bovendien is UV-A ook verantwoordelijk voor huidveroudering!

    Kun je achter glas bruin worden?
    Daar kunnen we kort over zijn: ja. Omdat UV-A-straling door glas gaat, zul je ook achter het raam moeten smeren. UV-B straling wordt wel tegengehouden door glas.

    Kan smeren leiden tot een tekort aan vitamine D?
    Hoe belangrijk vitamine D ook is: dit is geen excuus om niet te smeren. Met 15 tot 20 minuten in de zon heb je al genoeg zonneschijn om vitamine D aan te maken.

    Beschermt een wit T-shirt tegen de zon?
    Kleding beschermt tegen de zon. Hoeveel precies, hangt af van weeftechniek en kleur. Een wit T-shirt beschermt maar met factor 5, en nog minder als het nat is. Donkere kleuren geven meer bescherming. Speciale UV-kleding is te koop, bijvoorbeeld via www.uv-fashions.nl.

    Hoeveel moet je smeren?
    Het grootste probleem is eigenlijk dat mensen te zuinig smeren. Om de aangegeven factor van het product te halen, moet je 2 milligram crème gebruiken per vierkante centimeter huid. Dit komt neer op een halve theelepel voor het gezicht en een eetlepel voor arm, been of rug.

    Welke beschermingsfactor (SPF) is goed?
    De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie adviseert factor 15 voor dagelijks gebruik en factor 30 in de zon. Het verschil tussen factor 30 en factor 50 is  minimaal: factor 30 beschermt 97 procent en factor 50 maar één procent meer. Onderzoek laat zien dat mensen langer in de zon blijven met factor 50 op: ze denken ten onrechte 100 procent beschermd te zijn. Nederlandse dermatologen adviseren daarom factor 30.

    Helpt aftersun ter verkoeling?
    Na een dagje zon is het prettig om het lichaam te verkoelen en verzorgen met bodylotion of aftersun. En nog verstandig ook, want van zonblootstelling droogt de huid uit.

    5 smeertips
    Hoewel je met factor 30 goed beschermd bent, blijft het belangrijk om de huid om de 2 of 3 uur opnieuw in te smeren; nog vaker voor kinderen die in het water of zand spelen. Alle smeerregels in het kort:
    – Gebruik een factor 30 of hoger
    – Smeer een half uur voordat je in de zon gaat
    – Vergeet de volgende plekjes niet: op en achter de oren, voeten en het randje onder de zwembroek  of het badpak
    – Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op
    – Bedek de hoofdhuid met een hoedje of een pet

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply