Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Zorg voor een onvergetelijke kraamtijd
    Rate this post

    Je bent zwanger en verheugt je op deze periode in je leven. Uiteraard bereid jij je goed voor. Het huis, de auto, de babykamer staan allemaal in het teken van de komst van de baby. Ook verdiep je je natuurlijk in de aankomende kraamperiode en wil je graag een kraamverzorgende die bij jullie gezin past.

    Steeds meer mensen letten tegenwoordig op het milieu en een bewuste leefstijl met natuurlijke voeding. Ook in de kraamzorg is hier aandacht voor: je kunt namelijk kiezen voor ‘natuurlijke kraamzorg’, die sinds kort wordt aangeboden in Zeeland, door Petra van Zweden van Kraamzorg van Zweden. Waar kun je zoal aan denken bij ‘natuurlijke kraamzorg’?

    Warmtezorg
    Eén van de belangrijkste aspecten is warmtezorg. Warmte brengt rust en ontspant zowel de baby als de moeder. De warmtezorg voor de baby kan al direct na de bevalling toegepast worden, in de vorm van een wolzijden rompertje, strikmutsje en kleding. De wol is afkomstig van het merino-schaap, en die kriebelt niet. Bovendien is de wol fijn geweven, want die moet overtollige warmte kunnen afgeven, zodat het kindje niet gaat stuwen, en tegelijk zorgt het voor een omhullende warmtelaag.

    Luiers
    Sommige kraamgezinnen kiezen voor wasbare luiers, en die zijn er in verschillende soorten. Andere gezinnen kiezen voor een wegwerpluier van bamboe. Zelfs het verschonen kan met warme wasbare doekjes, zodat de baby het als prettig ervaart. Op het moment dat een baby moeite moet doen om zichzelf warm te houden, verliest het gemakkelijker gewicht. Houd je kindje dus warm omhuld, dan verbruikt het zo min mogelijk energie, en die energie kan het kindje gebruiken om zo goed mogelijk te leren drinken en groeien.

    Lotusbevalling
    In de natuurlijke kraamzorg wordt vaak gekozen voor een rustige start na de geboorte als de situatie het toelaat. Zo wordt het afnavelen van de navelstreng uitgesteld: de zogenaamde ‘halve-lotusbevalling’. De situatie waarbij de placenta met navelstreng intact blijft aan de baby vast, is een ‘hele lotusbevalling’. In dit geval droogt de navelstreng als een mooie tak in en laat die vanzelf los. Sommige vrouwen kiezen tegenwoordig voor de ‘cordring’ in plaats van de blauwe navelklem. Deze cordring is veel vriendelijker in de verzorging van de baby en geeft minder druk op het buikje.

    Dit zijn zo een aantal aspecten van natuurlijke kraamzorg. Niets moet, alles mag, maar blijf vooral genieten in je eigen coconnetje samen met wie je lief zijn deze week!

    Net als de reguliere kraamzorg wordt ook natuurlijke kraamzorg vergoed door de zorgverzekeraar.

    Over Kraamzorg van Zweden
    Kraamverzorgende Petra van Zweden: ‘Ik woon in het buitengebied van Ovezande, ben getrouwd en moeder van twee zoons. Ik werk nu 14 jaar als kraamverzorgende in Zeeland; eerst in de reguliere kraamzorg, maar een jaar of twee geleden kwam ik in contact met de opleiding Natuurlijke Kraamzorg. Sinds 2013 werk ik als ZZP’er, en ik ben de opleiding Natuurlijke Kraamzorg in Zeist gaan volgen als uitstroom in mijn vak. Het mooie van mijn werk vind ik dat ik mezelf aanpas aan ieder gezin en aan iedere situatie, en dat ik de kersverse ouders op weg kan helpen in de natuurlijke verzorging van het kindje, zodat ik ze na een dag of 8 met een gerust hart kan achterlaten!’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply