Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Aan de slag met overgewicht
  Rate this post

  Obesitas, overgewicht of domweg (veel) te zwaar. Het komt alsmaar vaker voor en de oorzaken zijn divers. Natuurlijk spelen voeding en te weinig lichaamsbeweging een rol. Maar ook erfelijkheid kan meespelen, medicijngebruik, een zwangerschap, of het lichaam blokkeert ergens door. In de meeste gevallen kun je met enige vastberadenheid onder begeleiding van je fysiotherapeut naar de sportschool stappen, wellicht een voedingsdeskundige inschakelen en starten met afvallen.

  Echter, één van de redenen dat mensen obesitas krijgen, kan een onverwerkte traumatische ervaring uit het verleden zijn. Onderzoek wijst uit dat circa 40% van de kinderen die seksueel misbruikt zijn overgewicht kan vertonen als volwassene. Maar ook emotioneel / fysiek misbruik en affectieve verwaarlozing kunnen overgewicht en zwaarlijvigheid tot gevolg hebben.

  Een eetstoornis als gevolg van psychotrauma valt natuurlijk niet zomaar in de sportschool op te lossen. Een maagband is in deze gevallen ook niet altijd even zinvol. Immers, vrouwen die in hun jeugd misbruikt zijn, hebben vaak op onbewust niveau besloten om maar veel te eten om niet meer aantrekkelijk te zijn. Op het moment dat zij slank worden door een chirurgische ingreep, zonder dat het trauma verwerkt is, zal het psychotrauma hernieuwd de kop opsteken.
  Psychotherapie in combinatie met EMDR, ondersteund door acupunctuur, kan in dit soort gevallen veel oplossen.

  Acupunctuur
  De acupuncturist zoekt naar de juiste balans tussen het lijf en het spijsverteringssysteem. Het plaatsen van acupunctuurnaalden op bepaalde punten in het energiesysteem zorgt voor een optimale werking van de spijsvertering en daarmee een betere stofwisseling. De betere balans in de energiestroming in het lichaam maakt dat, behalve het gewicht onder controle krijgen, men zich veel energieker gaat voelen.

  EMDR
  Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) helpt bij het versneld verwerken van onverwerkte nare ervaringen (trauma’s). Met bilaterale audiostimulatie via een koptelefoon of handbewegingen van de therapeut worden de hersenen gestimuleerd om het trauma te verwerken. De aangeboden set oogbewegingen en audio leiden ertoe dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest.

  Op het moment dat het trauma de lading heeft verloren en het lichaam weer de juiste energiestromen op gang heeft, kan de patiënt aan de slag met het overgewicht en zijn voedingspatroon.

  Over Praktijk De WestDuin
  Monique Molendijk en Mireille Tent werken vanuit de Praktijk De WestDuin in Scheveningen. Zij zijn beiden ervaren therapeuten die weten dat lichaam en geest niet los van elkaar staan en nauw samenwerken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply