Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Aandacht voor de emotionele gevolgen van borstkanker
  Rate this post

  Het Centrum voor mammacare van Medisch Spectrum Twente is er voor patiënten met borstproblematiek of borstkanker. Een speciaal samengesteld team van zorgverleners behandelt deze patiënten vanuit verschillende vakgebieden. Snel en deskundig wordt zo de juiste diagnose gesteld om zo spoedig mogelijk te starten met de behandeling.

  Chirurg-oncoloog Anneriet Dassen werkt sinds oktober 2016 in MST. Zij richt zich op de behandeling van borstkanker. Dr. Dassen: ‘Het traject voorafgaand aan de definitieve diagnose en vervolgens de behandeling brengt veel onzekerheid en angst teweeg. We hebben een toegewijd team, bestaande uit gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen, dat gericht is op de behandeling en begeleiding van patiënten met borstkanker. Samen proberen wij zo snel mogelijk de juiste diagnose te stellen om deze onzekere en angstige tijd zo kort mogelijk te maken en de meest passende behandeling in te zetten. Wij hebben dan ook veel aandacht voor de emotionele gevolgen van borstkanker.’

  Je eigen aanspreekpunt
  Meteen vanaf het begin van je behandeling voor borstkanker krijg je jouw eigen vaste contactpersoon: de case­manager. Zij blijft tijdens het hele proces van onderzoeken, gesprekken en behandelingen je persoonlijke aanspreekpunt voor al jouw vragen en onduidelijkheden. Vaak is zij zelfs bij jouw afspraken met de arts aanwezig, om je daarbij en daarna zo goed mogelijk te ondersteunen. Ook kun je met haar in alle rust alles nog eens doornemen wat de behandelend specialist met jou besproken heeft.

  Je casemanager bespreekt samen met jou op welke gebieden je extra begeleiding nodig hebt. Aan de hand van een speciaal hiervoor ontwikkelde methode (de lastmeter) krijg je inzicht in jouw omgang met problemen op lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch en spiritueel gebied. Zij praat met jou én jouw naasten over gevoelens en emoties waar je mee te maken kunt krijgen. Een wirwar van emoties gaat door je heen. Soms kun of wil je er niet helemaal aan toegeven. Je kunt te maken krijgen met angst, woede, verdriet, onzekerheid en machteloosheid. Als emotionele problemen jouw herstel belemmeren, kan de psycholoog je hulp bieden.

  Veel emoties
  Als je borstkanker hebt, volgen veelal verschillende behandelingen elkaar op. Je kunt te maken krijgen met een operatie, chemotherapie, radiotherapie en antihormonale therapie. Het kan voelen alsof je continu in een voortdenderende trein zit. Voor de verwerking van deze hectische periode is tijdens dit proces vaak niet veel ruimte. Daarbij krijg je ook te maken met de gevoelens van anderen: een partner die het erg moeilijk heeft, of kinderen die hun emoties niet goed kunnen uiten. Vrienden met goedbedoelde adviezen. Hoe ga je daarmee om?

  Kanker en beweging
  Het is niet gek dat je je tijdens en kort na jouw behandeling moe voelt. Je bent voortdurend bezig om emotioneel en lichamelijk te herstellen. De oncologische fysiotherapie kan je helpen om jouw conditie weer op peil te krijgen.
  De behandeling van borstkanker, maar ook de periode erna, zijn moeilijke fases in je leven. Het team van het centrum voor mammacare helpt jou om de regie zoveel mogelijk in eigen hand te houden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply