Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Aandacht ontzettend belangrijk bij geboortezorg’
  Rate this post

  ‘Het is een van de allerbelangrijkste live-events’, zegt gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis in Utrecht. ‘Geboorte, overlijden, trouwen, scheiden. Bij dit soort gebeurtenissen is aandacht ontzettend belangrijk. Het is daarom ook heel belangrijk goed naar de aanstaande moeder, de aanstaande ouders, te luisteren.’

  En het blijft niet alleen bij luisteren. In het Diakonessenhuis probeert het team geboortezorg, samen met de aanstaande ouders, de periode van zwangerschap en bevalling zo goed mogelijk te begeleiden.

  Dichtbij op afstand
  Dat begint al tijdens de zwangerschap. ‘We werken bijvoorbeeld ook met automatische bloeddrukmeters. Vrouwen meten dan thuis hun bloeddruk. Daar hoeven ze dan niet voor naar het ziekenhuis. Ze kunnen dan bellen of mailen, afhankelijk van wat er aan de hand is. Ik mail heel veel met aanstaande moeders. Ik merk dat ze het prettig vinden dat we gemakkelijk benaderbaar zijn.’

  Bevallen in bad
  Volgens Deurloo helpt dat ook meer ontspannen naar de bevalling toe te groeien. En ontspannen helpt enorm bij de bevalling. Daarom kun je in het Diakonessenhuis ook in bad bevallen. Om alles goed te laten verlopen, gebruikt het ziekenhuis draadloze monitors in bad. Zo wordt de baby ook tijdens een badbevalling continu in de gaten gehouden.

  Moeder-geassisteerde keizersnede
  Eigenlijk is in overleg bijna alles wel mogelijk. Zo werd in het Diakonessenhuis in 2017 ook de eerste ‘moeder-geassisteerde keizersnede’ uitgevoerd. Een aanstaande moeder kwam met die vraag na een eerste traumatische bevalling. ‘Daar hebben we graag gehoor aan gegeven’, aldus Deurloo. Het werd voor de ouders een waardevolle geboorte-ervaring.

  Geboortezorg houdt in het Diakonessenhuis niet op na de bevalling. Behalve dat de moeder direct na de bevalling de baby aanraakt en op haar borst legt, staat er ook een uiterst comfortabel wiegje klaar, waar de pasgeborene in een soort nestje komt. Dit biedt een geborgenheid waar het kindje vaak heerlijk in ligt en rustig wordt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply