Rate this post
 • Aanraken mag…
  Rate this post

  Iemand anders aanraken of aangeraakt worden kan als heel ongemakkelijk gevoeld worden. Soms ligt de oorzaak bij onszelf. Hoe ervaar en accepteer jij je eigen lichaam?

  St. Franciscus noemde zijn lichaam ‘broeder ezel’ en een vriend van mij, met veel lage rugpijnklachten, vindt dat zijn lichaam gewoon moet doen wat hij wil: ‘Ik kan toch niet stoppen omdat ik een beetje pijn heb?’. Het afwijzen en ontkennen van zijn rug­klachten en lijf maakt hem steeds minder vrij, waardoor blokkades kunnen gaan ontstaan in zijn werk en leven. Burn-out ligt dan snel op de loer.
  Hoe anders is het als je de enorme rijkdom durft te ervaren, die erbij komt als je wél je lichaam toelaat – niet alleen om beter te denken of te werken, maar ook als een op zichzelf staand doel. Je lichaam is iets om mee te voelen, te ervaren en te denken. Veel mensen realiseren zich onvoldoende wat de kracht van een eenvoudige aanraking is. Negentig procent van onze communicatie met andere mensen vindt plaats zonder woorden. Aanraking is daarbij de meest ontwikkelde en universele vorm van communicatie. Bij een aanraking maakt ons lichaam ook oxytocine aan, een stofje dat relaties en gemeenschapszin versterkt. In een goede relatie zijn 9 van de 12 soorten emotionele communicatie een vorm van aanraking.

  24 juni is het landelijke massagedag, waarbij veel holistisch masseurs hun deuren openen voor een gratis massage. Ook ik doe eraan mee en geef een korte arm- of schoudermassage ter kennismaking. Kun je niet op die dag? Ook daarna ben je van harte welkom voor een massage. Want: aanraken mag.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply