Bijna iedereen herkent dit gevoel: je komt uit bed, kijkt in de spiegel en wordt aangestaard door een rode pukkel met een witte kop erop. Je eerste reactie is de aanval, met als gevolg een vette spetter op de spiegel…
Acne komt veel voor in het gezicht en op de borst, rug en bovenarmen. Dit zijn de delen van ons lichaam waar de meeste talgkliertjes in de huid zitten. Door een combinatie van talg, dode huidcellen en vernauwde poriën ontstaat een verstopping met als gevolg een zwart puntje of wit onderhuids bobbeltje. Als deze comedo, ook wel mee-eter genoemd, langere tijd de huid afsluit, dan is de kans groot dat er zich in die porie een ophoping vormt. Deze rode pukkel wordt groter, en als de acnebacterie (Proprioniebacterium acnes) lang geen zuurstof krijgt, veroorzaakt hij een ontsteking: een pustel met een witte of gelige kop.
Zoals je wellicht weet, zijn er verschillende soorten en vormen van acne. De meeste jongeren hebben last van deze vervelende huidaandoening rondom de puberteit. Dit komt door hormonale veranderingen die de talgproductie vergroten. Maar acne komt ook bij volwassenen voor, en meestal meer bij vrouwen dan bij mannen.
Fabels
Er zijn veel fabels of onjuistheden over het ontstaan van acne. Zo krijg je echt geen acne van chocolade, of als je veel friet of varkensvlees eet. Je krijgt ook niet meer puistjes als je rookt of veel zweet. Het hebben van acne is niet besmettelijk en duidt niet op een vitaminetekort.
Waarschijnlijk is acne de huidaandoening waar de cosmetische industrie het meest aan verdient. Je zou bijna duizelig worden van de hoeveelheid middeltjes die te koop zijn. Vaak lijkt je huid wel wat op te klaren, maar meestal komt de acne gewoon weer terug, en soms wordt de huid hier alleen maar onrustiger van, met als gevolg nog meer puistjes…
De verleiding om dan weer voor de spiegel je puistjes uit te knijpen is erg groot. Maar meestal lukt het niet om de ontsteking er zelf helemaal uit te krijgen en veroorzaak je extra ontstekingen, en die kunnen vervolgens leiden tot littekens en hardnekkige rood-paarse vlekken. Blijf van je puistjes af en laat acne professioneel behandelen!
Acnetherapie
Een huidtherapeut zal je huid analyseren en gericht advies geven om de oorzaak van je acne aan te pakken. Acnetherapie is geen verwennerij, maar wel effectief! Vaak is zeker in het begin de behandeling wat pijnlijk te noemen en je huid is meestal even rood. Dit trekt snel weer bij en doorgaans merk je dat er in de weken erna al minder puistjes bijkomen. Zodra je huid weer in balans is, kun je bij de huidtherapeut ook terecht voor huidverbetering om littekentjes en andere beschadigingen zoals roodheid aan te pakken.
Het is goed om te weten dat de huidtherapeut als zorgverlener direct toegankelijk is. Je hebt dus niet eerst een verwijzing nodig. Veel zorgverzekeraars vergoeden de therapie vanuit je aanvullende pakket. Bij ernstige acne overleggen we ook met je huisarts over een gecombineerd behandelplan.
Wacht niet te lang af. Hoe eerder je acne te lijf gaat, hoe sneller je huid weer zal stralen!
Leave a reply →
Reageer op dit artikel