Rate this post
 • Acne: wat doe je eraan?
  Rate this post

  Huidtherapie Amersfoort is een praktijk voor huidtherapie in de brede zin van het woord. Aandoeningen als acne, overbeharing, oedeem, pigment-/ vaatafwijking en littekens worden op serieuze en professionele wijze behandeld.

  ‘Acne’ is een medische term voor ‘(jeugd)puistjes’. Het is een aandoening van de talgklieren die zowel bij jongeren als bij ouderen kan voorkomen. Niet alleen het gezicht, ook de rug / borst kan last hebben van acne.

  Wat zijn de oorzaken van acne?
  De precieze oorzaak van acne is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk ontstaat acne door een combinatie van factoren. De vier belangrijkste factoren zijn:
  – verhoogde talgproductie
  – verstoring in de natuurlijke afschilfering van de huid met een afsluiting van het talgklierkanaal
  – te veel bacteriën
  – hormonale veranderingen of schommelingen

  De mate waarin deze factoren aanwezig zijn, bepaalt of iemand last krijgt van acne. Acne kan littekens veroorzaken. Het is daarom raadzaam om zo snel mogelijk te starten met de behandeling.
  Er zijn factoren die acne kunnen verergeren, zoals bepaalde medicatie, stress, anabolen, te veel wassen en cosmetica op oliebasis.

  Tot zover is er uitgesloten dat vet eten of ander ongezond voedsel kan leiden tot een verergering van acne. Wel zijn er onderzoeken die aantonen dat het nuttigen van veel melkproducten, varkensvlees en voedingsmiddelen invloed kunnen hebben op de acne.

  Wat kan de huidtherapeut betekenen?
  De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en acnelittekens. Daarnaast geeft de huidtherapeut adviezen waarmee de patiënt zelf de acne kan aanpakken. Een actieve bijdrage van de patiënt is een voorwaarde voor succes. Een behandeling door de huidtherapeut kan bijvoorbeeld bestaan uit een dieptereiniging. Hierbij worden de dode, losse huidcellen en comedonen (mee-eters) verwijderd, zodat ze de porie niet meer verstoppen. Een andere behandeling is het aanprikken en verwijderen van ontstekingen. Een pincementsmassage is speciale massage die de doorbloeding en de zuurgraad van de huid verbetert en het genezingsproces van littekens bevordert. Ook kan een
  peeling ingezet worden, om acnelittekens en eventuele pigmentverschuivingen te verminderen. Weer een andere behandeling is microdermabrasie: het ‘zandstralen’ van de huid om acne, acnelittekens en grove poriën te verminderen. Met behulp van camouflage wordt de acne minder opvallend gemaakt met onder andere kleurverschil. Verder kunnen er op advies voor thuisgebruik gepaste producten worden meegegeven. Door het gebruik van de juiste middelen kan dit nieuwe mee-eters en ontstekingen voorkomen. In sommige gevallen is alleen behandeling door de huidtherapeut niet voldoende. Dan is het mogelijk via de huisarts medicatie voorgeschreven te krijgen die de acne kan verminderen. Ten slotte kan zonlicht helpen tegen de ontstekingen. Dit verschilt echter per persoon. Dit dient wel met mate te gebeuren, en vergeet niet om de huid te beschermen tegen UV-straling! De nadelige gevolgen van UV-licht en verbranding dienen voorkomen te worden. Onder de zonnebank gaan is echter af te raden vanwege het gebruik van enkel UV-A-straling, wat kan leiden tot huidveroudering en huidkanker.
  Afhankelijk van de ernst van de aandoening zijn meerdere behandelingen noodzakelijk. Een aantal zorgverzekeraars vergoeden (gedeeltelijk) de behandeling. Vraag na bij je zorgverzekeraar!

  Afspraak maken
  Een verwijzing voor huidtherapie is niet nodig omdat we direct toegankelijk zijn. Huidtherapie Amersfoort is lid van de NVH en ingeschreven in het Kwaliteitsregister. De praktijk is dagelijks geopend en heeft ruime openingstijden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply