fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Actief leven met een chronische ziekte

  Regelmatig bewegen blijkt een gunstig effect te hebben op bloeddruk, hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en het cholesterolgehalte van het bloed. Mensen die voldoende bewegen, hebben minder kans op ziektes en verouderen minder snel.

  Uit diverse onderzoeken en richtlijnen blijkt dat ook voor mensen die al ziek zijn bewegen een positief effect heeft op het verloop van de ziekte en de ervaren gezondheid / fitheid. Er zijn daarom in de laatste jaren veel beweegprogramma’s ontwikkeld voor onder andere suikerziekte, kankerpatiënten, ouderen en (al langer) hartpatiënten.
  Wel is het juist voor deze groepen van belang om zich goed te laten begeleiden. Diabetespatiënten moeten goed ingesteld zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om de bloedsuikerspiegel niet te veel te verstoren. Voor hartpatiënten geldt dat vooraf een belastbaarheidstest een voorwaarde lijkt voor een goed ingesteld beweegplan. Een samenwerking van huisarts, sportarts, diabetes­verpleegkundige en (sport-)fysiotherapeut zijn hierbij van groot belang om een persoonlijk plan te maken.
  Het is belangrijk een activiteit te kiezen die plezierig is om te doen en past bij het niveau van dat moment. Het kan ook stimulerend werken om samen met anderen te bewegen of sporten. Deskundige begeleiding is vaak nuttig en geeft het nodige vertrouwen om door te gaan. Bij twijfel of bewegen je verder kan helpen, maar geen idee hoe en waar je moet beginnen, bespreek dit dan met je huisarts, diëtist, verpleegkundige of (sport-)fysio­therapeut. Veel plezier toegewenst!

  Menno van Lieshout
  MSPT, NVFS-Sportfysiotherapeut©

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply