Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
3/4 - (4 stemmen)
 • Acupunctuur bij hormonale problemen
  3/4 - (4 stemmen)

  Hormonen, en met name de gynaecologische hormonen, kunnen bij vrouwen allerlei klachten veroorzaken als ze uit balans zijn. En er zijn nogal wat problemen op dat gebied. Kijk bijvoorbeeld naar vruchtbaarheidsproblemen, menstruatieklachten, overgangsproblematiek, noem maar op, tot en met hormoongevoelige borstkanker aan toe.

  Het gaat over de balans tussen al die hormonen, en dat is nogal ingewikkeld. Het gebruik van de pil of het spiraaltje blijkt naast het anticonceptiedoel voor sommige vrouwen een oplossing voor hun menstruatieklachten te zijn, terwijl andere vrouwen helemaal niet tegen de pil kunnen en er juist veel andere klachten door bij krijgen.
  De huidige behandelingen van hormoongevoelige borstkanker, waarbij de gynaecologische hormoonhuishouding als het ware stilgezet wordt, geven onherroepelijk overgangsverschijnselen, in alle mogelijke vormen. Vruchtbaarheidsproblematiek is ook vaak een balansprobleem. Het is dus eerst een kwestie van een goede diagnose.

  Acupunctuur en kruiden
  ‘Door middel van het meten met elektro-acupunctuurapparatuur kan ik kijken waar het fout gaat in die balans en kan ik ook meten welke middelen ik kan toepassen voor de klachten van mijn patiënt’, zegt Erik Thole. Hij heeft in Veendam al meer dan 30 jaar een praktijk voor Chinese geneeskunde (voor acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde en diverse andere therapieën), en heeft inmiddels heel veel vrouwen goed kunnen behandelen met allerlei gynaecologische klachten.
  Acupunctuur (en Chinese geneeskunde in het algemeen) heeft veel oplossingen voor deze klachten; soms met kruidencombinaties, soms met acupunctuur, soms in combinatie. ‘Ik geef vaak verschillende kruidencombinaties voor verschillende momenten in de menstruatiecyclus om PMS-klachten te verminderen, zoals pijnlijke borsten en buikpijnen, wisselende stemmingen en energieproblemen in die tijd, om er een paar te noemen. Ook overgangsklachten, met opvliegers en stemmingswisselingen bijvoorbeeld, kunnen goed behandeld worden met zowel acupunctuur als kruidencombinaties. Bijwerkingen van hormoonbehandelingen bij borstkanker kunnen ook vaak met veel succes verminderd worden zonder de behandeling zelf te schaden, en zo kan ik wel een poosje doorgaan.’

  Metingen
  Het mooie aan de praktijk van Erik Thole is dat Erik vaak meet met zijn apparatuur of de behandeling nog steeds goed is, of dat die bijgesteld moet worden. De traditionele manier van diagnose stellen in de Chinese geneeskunde, zoals pols- en tongdiagnose, wordt eveneens toegepast voor een zo mogelijk nog completer beeld.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply