Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Acupunctuur heeft mijn leven veranderd’
  Rate this post

  Iedereen heeft weleens stress op het werk. Een beetje werkstress is niet erg, en kan juist motiverend werken. Maar wat als jouw stress tot lichamelijke klachten leidt? Wat kun je hiertegen doen?

  Het overkwam Krista (38). Ze had het allemaal: een hoge functie bij een groot commercieel bedrijf, een hechte vriendengroep, en een stabiele relatie. Dat ze steeds meer vage klachten ontwikkelde, schoof ze opzij. ‘Ik was moe, had vaak hoofdpijn en buikpijn, en kwam moeilijk in slaap. Ook psychisch ging het steeds slechter. Ik voelde me gestrest, werd steeds prikkelbaarder, en kon urenlang piekeren. Achteraf gezien waren dit allemaal alarmbellen, maar destijds besteedde ik er geen aandacht aan. Ik vond dat ik me niet zo moest aanstellen: iedereen voelde zich toch weleens wat minder?’

  Een burn-out
  ‘Maandenlang bleef ik kwakkelen met deze klachten. Het leven ging door, en ik dus ook. Tot het me op een dag opeens allemaal te veel werd. Ik kon niets meer. Het lukte me zelfs niet om uit bed te komen. Toen wist ik dat het mis was. Ik heb direct contact gezocht met mijn huisarts, en die stelde vast dat ik een burn-out had. Ik schrok ontzettend: een burn-out overkomt anderen, niet mij! Tegelijkertijd voelde ik me opgelucht. Al die vage klachten, waar ik al zo lang mee rondliep, hadden een oorzaak.’

  Acupunctuur als oplossing
  De huisarts van Krista stuurde haar door naar een psycholoog. ‘Ik kon er al na een paar weken terecht. In de eerste instantie vond ik de sessies bij de psycholoog heel fijn. Ik kreeg inzicht in waar mijn burn-out vandaan kwam, wat mijn behoeftes zijn, en hoe ik reageer in bepaalde situaties. Toch had ik na een tijd het idee dat ik vastliep. Ik leerde heel veel over mezelf, maar kon de balans nog niet terugvinden en mijn lichamelijke klachten bleven aanhouden. Een vriendin raadde me acupunctuur aan. In eerste instantie was ik sceptisch. Het klonk allemaal wat zweverig, en ik vroeg me af hoe acupunctuur mij zou helpen. Ik besloot om het toch een kans te geven. Wat had ik te verliezen?’

  Energetische blokkades
  Acupunctuur gaat verder dan een paar naalden in je lichaam, legt acupuncturist Steven Lai uit. ‘Het is onderdeel van de eeuwenoude traditionele Chinese geneeskunde. Er lopen energiebanen door het lichaam, die verbonden zijn met onze organen. Door deze energiebanen stroomt levensenergie. Als er energetische blokkades optreden in deze energiebanen, dan kan de balans tussen lichaam en geest worden verstoord. Bij een burn-out is vaak de energie in de milt, lever en nier uit balans. Hieruit komen klachten voort als vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn, somberheid en concentratieproblemen. Acupunctuur kan helpen om de klachten te verhelpen door zeer dunne naaldjes op bepaalde plekken van het lichaam te plaatsen. Blokkades in de energiebanen worden opgeheven. De energie kan weer doorstromen en de lichamelijke en geestelijke klachten zullen verdwijnen.’

  Eindelijk verbetering
  Al na een paar behandelingen merkte Krista verbetering. ‘Langzaamaan verdwenen mijn klachten, en kreeg ik het idee dat ik de balans weer terugvond. Ook merkte ik dat ik steeds meer energie kreeg. Mijn dagelijkse taken gingen me gemakkelijker af, en na een tijd had ik zelfs weer energie om leuke dingen te ondernemen met mijn vriendinnen. We zijn inmiddels een jaar verder en het gaat een stuk beter met me. Ik ben minder gaan werken en plan bewust tijd in om te ontspannen. Ook ben ik eindelijk van al mijn vage lichamelijke klachten af. Acupunctuur heeft mijn leven veranderd!’

  De visie van Steven Lai
  ‘Lichaam en geest staan niet los van elkaar, maar zijn aan elkaar gekoppeld. Daardoor reageren beide delen wanneer je weerstand uit balans is. Met behulp van acupunctuur kan de balans hersteld worden. Ik heb al meerdere keren gehoord van cliënten met stressklachten dat ze na behandeling met acupunctuur meer ontspannen zijn en meer energie hadden gekregen. Acupunctuur werkt bovendien ook goed om het geheugen een positieve prikkel te geven. Je kunt er scherper door worden en daardoor betere prestaties leveren.’

  Acupunctuur werkt ook goed bij onder andere:
  – verkoudheid
  – allergieën
  – overgangsklachten
  – slapeloosheid
  – blessures en pijnklachten
  – vermoeidheid
  – verminderde weerstand
  – hoge bloeddruk

  Factcheck
  Acupunctuur heeft veel overeenkomsten met Tuina massage, een andere tak van de traditionele Chinese geneeskunde. Tuina massage richt zich op specifieke acupunctuurpunten, maar beoefenaars gebruiken vingers in plaats van naalden om druk uit te oefenen op deze punten.

  Wist je dat?
  Acupunctuur wordt niet alleen ingezet als een reactieve behandelingsmethode, maar wordt van oorsprong ook gebruikt om eventuele ziektes en problemen voor te zijn. In dit geval herstelt acupunctuur de balans, voordat het tot daadwerkelijke klachten en ziektes leidt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply