Rate this post
 • Adviezen voor een goede gezondheid
  Rate this post

  Borstkanker is in onze huidige samenleving de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen vanaf 30 jaar (29% in 2014). Enkele risicofactoren voor het ontstaan ervan zijn: een vroege eerste menstruatie, een late ( > 35 jaar) eerste zwangerschap, weinig zwangerschappen en een late menopauze. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen (< 1%).

  Enkele oorzaken, die voor mannen en vrouwen gelden, kunnen zijn: (spontane veranderingen in) erfelijkheid, obesitas, een overmatige voeding met veel dierlijk eiwit en verzadigd vet, weinig vezels en veel geraffineerde koolhydraten, weinig bewegen, straling, chemische stoffen, intense hitte, leverziekten, een verstoorde hormoonhuishouding en overmatig alcoholgebruik.

  Preventieve maatregelen, die al tijdens de jeugd genomen kunnen worden, zijn: voldoende sporten en, qua voeding, het eten van voldoende vezels, een beperkte hoeveelheid verzadigd vet en dierlijk eiwit en ervoor zorgen dat je met je voeding een gezond gewicht in stand houdt.
  Voor alle vrouwen (en mannen) geldt, ook na borstkanker, dat het belangrijk is om voldoende te bewegen. Hierdoor worden de concentraties insuline en de vrij circulerende sexhormonen (zoals oestrogenen) in het bloed verlaagd, ­waardoor de kans op borstkanker wordt ­verkleind. Ook is het belangrijk om overgewicht te voorkomen of te verminderen. In overtollig vetweefsel kunnen namelijk ook ongebonden oestrogeenachtige hormonen ontstaan die de kans op het ontwikkelen en groeien van ­tumoren kunnen vergroten.

  Behalve genoemde voedingsadviezen is het belangrijk om voldoende groente en fruit te eten, het gebruik van geraffineerde koolhydraten, alcohol en zout te beperken en niet te roken.
  Ik wens je een goede gezondheid!
  (Literatuur aanwezig bij auteur)

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply