Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Afkeer? Is het echt zo slecht?
    4/4 - (1 stemmen)

    De basisemoties bang, boos, blij en verdrietig kennen we allemaal wel. Maar er zijn ook emoties die minder bekend zijn, zoals afkeer. En dit terwijl ook dat soort gevoelens een heel belangrijke rol spelen bij de vorming van gedrag. Afkeer kan namelijk ons eigen geluk beperken, maar ook dat van de mensen om je heen. We zouden dit soort emoties daarom niet moeten negeren, maar ze juist beter leren kennen. Door te begrijpen hoe afkeer ons gedrag beïnvloedt, kunnen we veel leren over onszelf en anderen.

    Afkeer is eigenlijk van nature een heel handige emotie: het is een beschermingsmechanisme dat voorkomt dat je ziek wordt of jezelf vergiftigt. Niet geheel onbelangrijk. Hierdoor word je letterlijk niet goed bij het zien van vieze dingen, zoals verrot eten. Je wordt misselijk, krijgt kokhalsneigingen en voelt de rillingen over je lijf lopen. Het ‘probleem’ is dat deze emotie niet alleen wordt opgeroepen door bedorven voedsel, maar ook door personen die anders zijn dan we gewend zijn. Iemand die zich dus anders gedraagt dan normaal is, kan dus afkeer oproepen.

    Morele afkeer als mechanisme
    Er bestaat dus ook nog morele afkeer, die vaker in werking treedt dan we ons realiseren. Het gebeurt onbewust: morele afkeer gaat over dat wat we van nature als onbekend of onwenselijk beschouwen. Dit hangt allemaal af van persoonlijke voorkeuren en betreft bijvoorbeeld normen en waarden. Morele afkeer is dus een mechanisme dat in werking wordt gesteld om je te behoeden voor afwijkende, gevaarlijke of dodelijke zaken of omstandigheden.

    Veilige bubbel
    Hoe subjectief dan ook: afkeer beïnvloedt sterk de mate waarin je je veilig voelt. Je verzamelt mensen om je heen die passen bij jouw persoonlijke voorkeuren. En andersom zoeken die jou ook weer op. Zo ontstaat er op natuurlijke wijze een veilige omgeving. Op deze manier ontstaat er ook een kader voor welk gedrag gewenst is. Maar wat nou als je opeens toch anders bent dan het geaccepteerde kader? Dan kan dit afkeer triggeren: de beschermingsmechanismen zorgen voor angst en dit kan zelfs negatief gedrag oproepen. Denk bijvoorbeeld aan pesten, roddelen, slachtoffergedrag en zeuren.

    Begrip voor jezelf en elkaar
    Voor persoonlijke veiligheid is het voor de mens dus belangrijk om ergens bij te horen. Maar dit is soms in strijd met de behoefte om gezien en gewaardeerd te worden zoals je bent. Dit laatste is namelijk essentieel voor je geluk. Door te weten hoe jij reageert door gevoelens van afkeer, kun jij jezelf beter leren te begrijpen en kun je jezelf daarin ontwikkelen. En door dit ook van elkaar te begrijpen, kunnen we beter met elkaar leren omgaan.

    Personal Fundamentals
    De training Personal Fundamentals is gericht op het onderzoeken, herkennen en benoemen van jouw persoonlijke fundament. Dit gaat over het ontdekken en manifesteren van wie jij bent, met een solide basis als vangnet. Wil jij erachter komen wie jij echt bent en hoe jij omgaat met emoties zoals afkeer? Dan is deze training een perfect beginpunt.

    Over Maartje
    Maartje: ‘Houding en gedrag, motivatie en ‘What’s the reason why?’ hebben mij altijd al geboeid. Dit is ook gelijk de ‘spark’ in mijn persoonlijke missie en grondhouding, namelijk dat ik er een bijdrage aan wil leveren dat iedereen dit inzicht krijgt, zich eigen kan maken en voor altijd kan toepassen. Vanuit mijn basisprincipes heb ik er begrip voor dat iedere vorm van gedrag voortkomt uit goede intentie; dat het belangrijk is om een heldere en eigen missie te hebben. En dat ‘the reason why’ ontstaat vanuit sociale verbinding.’
    De sessies van Maartje vinden online plaats of bij de cliënt thuis.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply