Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Afrekenen met een burn-out

  Herken je de momenten dat je jezelf afvraagt wanneer er eindelijk een einde komt aan die stroom gebeurtenissen en gedachten die zich opstapelen? ‘Waarom overkomt mij dit altijd?’ Reageer je geprikkeld op situaties in het dagelijks leven waar je geen invloed op hebt? Ga jij altijd door waar anderen stoppen?

  Stress is gezond: het zet je aan om actie te ondernemen. Stress op zichzelf is geen probleem. Maar als je merkt dat je blijvend stress ervaart, achter de feiten aanloopt en je lichaam signalen aangeeft, gaat het mis. Huilbuien, alleen maar kunnen slapen en geen energie meer hebben om ook maar iets te ondernemen.

  Burn-out of beetje uit balans?
  Een burn-out is een opeenstapeling van stress. Nog te vaak zie ik in de dagelijkse praktijk dat een burn-out niet ­herkend wordt. Het bekende ‘Ik ben toe aan een paar ­dagen helemaal niks’ geeft al aan dat de balans is verstoord. Kijk nu eens naar het kader op deze pagina: welke symptomen kun jij aanvinken? Zit jij tegen een burn-out aan? Of zit je er middenin? Of ben je een beetje uit balans?
  De huidige maatschappij vraagt heel veel van je. Het begint al met je opvoeding en de keuzes die je moet maken voor opleiding en werk. Daarbij nog je sociale omgeving en alle prikkels die aangeboden worden door de (sociale) media. Het wordt ons op school niet geleerd om met lastige situaties en alle aangeboden prikkels om te gaan, laat staan hier een eigen weg in te kiezen.

  De balans terugvinden
  Vier jaar geleden zat ik zelf in een fikse burn-out. ­Jarenlang had ik ­talloze signalen genegeerd, ik ging door waar anderen stopten, ik was er voor iedereen behalve voor mezelf. De balans was volledig verstoord. ­Doordat ik belangrijke signalen negeerde, trok mijn lichaam zelf aan de alarmbel. Ik werd ernstig ziek en met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens mijn herstelperiode kwam ik erachter dat mijn ziekte een signaal was van mijn lichaam: ‘tot hier en niet verder’. Een wijze les, waar ik nog elke dag dankbaar voor ben. Door goede begeleiding van trainers en coaches kwam ik weer volledig in balans. Ik verdiepte mij in persoonlijke ontwikkeling, volgde verschillende trainingen en coachopleidingen om als onafhankelijk coach aan het werk te gaan. Nu help ik anderen om de balans terug te vinden, door mijn eigen ervaringen te combineren met mijn opleiding en luisterend vermogen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply