Rate this post
  • Afscheid nemen? Alles is goed
    Rate this post

    Het proces van afscheid nemen, of nadenken over het afscheid, kan op diverse momenten in een leven starten. En elk moment is goed. Voor de een is dat ná het overlijden van een ouder, van een geliefde of van een kind. Voor de ander is het op het moment dat een ziekte bekend wordt. Of wanneer je thuiskomt van een uitvaart en vragen hebt rond je eigen afscheid. Waar jouw proces uit bestaat, welke stappen je neemt, is aan jou. Alles is goed.

    Welke vragen heb je? Welke angsten? Vooraf praten over levensafronding kan rust en overzicht geven. Een gesprek hierover met een organisatie is altijd kosteloos. Bij libelle krijg je na afloop van een gesprek een verslag met een kostenindicatie voor de gehele uitvaart.

    Levensafronding
    ‘Levensafronding’ betekent het afronden van je leven hier op aarde. Om dit leven en de mensen die je achterlaat te kunnen loslaten. ‘Levensafronding’ is geen ‘levensbeëindiging’. Wat het wel is, is aan jou:

    – Gesprekken over je leven, herinneringen ophalen, balans opmaken van wat je bereikt, geleerd, gekregen en gegeven hebt
    – Alleen of samen met je naasten praten over je afscheid, de uitvaartweek
    – Inzicht krijgen in kosten en hoogte van eventuele verzekeringen
    – Mogelijkheden bespreken, vragen stellen over opties
    – Je uitspreken over je angsten en onzekerheden
    – Samen met je naasten kennismaken met Nienke, zodat je weet of er een klik is
    – Samen locaties bezoeken: crematorium of begraafplaats, een ruimte voor een herdenking
    – Waar je verder behoefte aan hebt

    Begrafenisondernemer?
    Nienke Blom is geen begrafenisondernemer; wél uitvaartbegeleider. Zij begeleidt mensen bij zowel begrafenissen als crematies. En ook bij een herdenking, wanneer er – vanwege een terbeschikkingstelling aan de wetenschap – geen lichaam te begraven of cremeren is. Wat doet zij dan als begeleider?

    – De tijd nemen, rust brengen, het overzicht bewaren
    – Heel veel keuzes voorleggen en de kosten erbij noemen
    – Elke dag controle van de overledene
    – Alles regelen wat jullie besluiten, in samenwerking met haar netwerk

    Welke keuzes?
    De veelheid aan keuzes kan overweldigend zijn in een periode na een overlijden. Daarom is het goed daar tijd voor te nemen en prioriteiten te stellen. Niet alle vragen hoeven op één dag beantwoord te worden. De volgende vragen kunnen gesteld worden: waar gaat jullie dierbare naartoe? Welke kleding mag hij of zij aan? Kiezen jullie voor een opbaring thuis, in een uitvaartcentrum, op bed, op een baar, in een kist of mand? Waar en wanneer is het afscheid? Samen met Nienke maak je een rouwkaart en indien gewenst een advertentie. Wat is de inhoud van het afscheid? Wie zijn erbij? Wie heeft welke rol? Welke muziek past? En nog veel meer, zoals: welk vervoer kiezen jullie, welke route nemen jullie? Wat wordt er gedronken en misschien gegeten? Zet je bloemen bij de overledene, of iets anders? Heb je hulp nodig bij je speech, of had je die al lang af? Willen jullie een afscheidsfotograaf, of een opname op film? Komt er een dankkaartje of iets anders? Al deze keuzes worden, verdeeld over de dagen, besproken. Welke onderdelen willen jullie zelf uitvoeren, en welke laat je libelle doen? Jullie bepalen!

    Kosten
    De kosten voor begeleiding bij libelle zijn € 2350. Alle producten en diensten die je daarnaast bestelt, komen tegen inkoopprijs op de eindfactuur, zonder marge.

    Informatie
    Er kan nog zoveel meer informatie gegeven worden en kennis gedeeld. Sinds september 2016 organiseert libelle elke maand een informatiemoment over diverse onderwerpen, op diverse locaties.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply